Svet
0 ogledov

Bodite pripravljeni!

Na svetovnem spletu lahko najdemo vse več posnetkov potnikov, ki na rešitev čaka Žurnal24 main
"Letalske nesreče se da preživeti," odločno zatrjuje Cynthia Corbett, strokovnjakinja za to področje pri FAA. Ob tem pa navaja nekaj uporabnih nasvetov.
Načrtujte, berite, poslušajte. Na vsakem letu je obvezno poslušanje napotkov letalskih uslužbencev in branje varnostnih navodil, saj niso vsa letala enaka.

Oblečeni za preživetje. Preden odidete na letališče, razmislite, kaj boste oblekli. To je v primeru nesreče zelo pomembno, saj boste v kratkem krilu ali visokih petah zelo težko prispevali k svoji rešitvi. Najbolje je obuti čevlje, ki se zavežejo, in dolge hlače, po možnosti jeans. 

Zavzemite pravilen položaj. Občasno se zgodi, da imajo pred zasilnim pristankom potniki še nekaj časa. Namesto za paniko ga lahko izkoristite za to, da se namestite v pravilen položaj. Za potnike na sprednjih sedežih je priporočjivo, da prekrižajo roke na sedežu pred njimi in glavo položijo na roke. Za potnike na sedežih proti repu letala pa je priporočljivo, da se sklonijo, zagrabijo gležnje in ostanejo v takem položaju, dokler se letalo ne ustavi. V času zasilnega pristanka očala, svinčniki in nalivniki nimajo kaj početi v vaših žepih!

Sledite napotkom. Če kdo iz letalske ekipe lahko daje napotke, jim sledite. To pa ne pomeni, da morate sedeti pripeti na svojih sedežih, dokler nekdo ne da navodil. Zato je pomembno, da veste, kaj narediti, tudi če nimate navodil.

Ob nesreči v New Yorku je bilo med potniki veliko solidarnosti. © Reuters

 


Pomagati ali ne? Na prvi pogled neumestno vprašanje je vseeno vredno premisleka. Če ste odgovorni še za koga, morate najprej poskrbeti zase, v nasprotnem primeru ne boste koristili nikomur. Kar pa se tiče pomoči vsem drugim, pa gre predvsem za moralno obvezo in odločitev vsakega posameznika.

Pozabite na prtljago. Če se morate evakuirati, ne poskušajte ničesar odnesti s seboj. Če vam je nekaj zares pomembno, to lahko pospravite v žep, vsekakor pa morate imeti proste roke in na sebi ne smete imeti torb, ki bi vas lahko ovirale.

Nesreče so redke. Vse statistike nam zagotavljajo, da je letenje še vedno najvarnejši način potovanja. Vsak dan se sicer zgodi več letalskih evakuacij, kot se nam zdi, vendar pa se vse ne končajo tako pompozno. "Naj vas to ne prestraši. Le imejte načrt,'' je za konec za spletno stran WebMD dejala Corbettova .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.