Svet
20 ogledov

Bodo Američani zaprli vlado?

Slika je simbolična. (Foto: wikimedia) Žurnal24 main
Demokrati, ki imajo večino v senatu, so zavrnili varčevanje in tako je nastopila grožnja zaprtja vlade. Ameriška vlada je bila nazadnje "zaprta" leta 1996, in to 21 dni.

Ameriški kongres mora potrditi 12 posebnih proračunskih zakonov za financiranje dela zveznih agencij. Vendar za letošnje proračunsko leto, ki poteče 30. septembra, lani do roka ni uspel potrditi nobenega.
Januarja so v predstavniškem domu kongresa prevzeli oblast republikanci, ki so se odločili, da je zaradi visokega javnega dolga in proračunskega primanjkljaja potrebno varčevanje, in sprejeli poseben predlog zakona, ki zveznim agencijam jemlje 61 milijard dolarjev porabe za letos.

V senatu pa imajo večino demokrati, ki so varčevanje zavrnili, in tako je nastopila grožnja zaprtja vlade. Tako je kongres  delo vladnih agencij omogočil s štirimi začasnimi posebnimi zakoni.
Senatni demokrati se z  republikanci niso strinjali glede predloga za okrog 35 milijard dolarjev krčenja porabe. Slednji to zavračajo in pod pritiskom gibanja čajanke zahtevajo globlje reze. Pripadniki gibanja čajanke vlada pač zapre, če ne bo zmanjšanja porabe, kar tudi jasno izražajo z demonstracijami pred kongresom.

Vendar zaprtje vlade ni tako preprosto. Ameriška vlada je bila nazadnje "zaprta" leta 1996, in to 21 dni. Iz tega spora je pri ameriški javnosti izšel kot zmagovalec demokratski predsednik Bill Clinton. Na drugi strani je Clinton imel predsednika predstavniškega doma kongresa Newta Gingricha, ki je bil v sporu manj spreten in preveč robat, in sedanji predsednik John Boehner se tega zaveda.

Zaprtje vlade, nekateri na prisilen dopust
V primeru, da ZDA zapre vlado, bo to pomenilo, da morajo delovati le tiste zvezne službe, ki so nujne za zaščito človeških življenj in lastnine. Zaprtje bo prizadelo le del od 4,4 milijona oseb, ki dobivajo plačo iz proračuna. Morali bodo na prisilni dopust in niti ni zanesljivo, da bodo dobili plače za nazaj, če ne bo ustreznega kongresnega dogovora.

Vojaki bodo še naprej dobivali plače, nacionalni parki bodo zaprti, prav tako nacionalni muzeji. Davčnih revizij ne bo, kar Američane veseli, vendar tudi ne bo vračil preveč plačanih davkov. Zaprla se bodo zvezna sodišča, zapori pa bodo delovali naprej. Pošta ostane odprta, prenehale se bodo zvezno financirane raziskave in številni projekti v zveznih državah.

Ne bo zveznih jamstev za hipoteke, kar lahko skupaj z drugimi dejavniki v primeru podaljšanega zaprtja vlade povrne recesijo. Ne bodo izdajali  potnih listov, zaprti bodo na primer zvezni živalski vrti, obveščevalne agencije, kot je CIA, pa bodo delovale naprej. Demokrati so za primer zaprtja vlade predlagali, da potem plač ne bi dobivali niti kongresniki in predsednik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.