Svet
14 ogledov

Bodo črpalke delale?

Gasilski tovornjaki so v Fukušimo prišli celo iz 240 kilometrov oddaljenega Toki
1/55
Žurnal24 main
Inženirji v Fukušimi bodo v prihodnjih urah poskušali usposobiti črpalke za vodo v reaktorjih. V primeru, da so črpalke preveč poškodovane, je v igri tudi možnost zabetoniranja reaktorjev.
Današnje fotografije iz Japonske si lahko pogledate v zavihku Galerija.

Inženirji v jedrski elektrarni Fukušima, ki so jo pred enim tednom poškodovali potres in cunamiji, so rešili težave z elektriko. V kratkem naj bi postopoma začeli dovajati elektriko do reaktorjev. Najprej naj bi na električno omrežje poskusili priključiti reaktor 2, ki je po do zdaj znanih podatkih najmanj poškodovan. Sledili naj bi mu reaktorji 1, 3 in 4. Še vedno pa ni gotovo, ali bodo črpalke delale, saj ni jasno, kako močno so poškodovane zaradi potresa in eksplozij, ki so sledile.

Delavce v elektrarni ves čas preverjajo zaradi povišane stopnje radiacije. Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je ponovno zagotovil, da stopnja sevanja ni tako velika, da bi resno ogrozila človeška življenja. Po njegovih besedah je največja skrb posvečena reaktorju tri, ki ga bodo tudi danes zalivali helikopterji in gasilci. Slednji so z gasilskimi tovornjaki v Fukušimo prišli iz oddaljene okolice, celo iz Tokia.

Po včerajšnjem polivanju reaktorjev z vodo, se je iz elektrarne vil dim, a še sedaj ni znano, kaj ga povzroča.

16 tisoč mrtvih ali pogrešanih
Od minulega petka, ko je Japonsko stresel katastrofalni potres, so v reaktorjih zabeležili več eksplozij. Jedrska kriza je izbruhnila, potem ko je bila elektrarna, ki se nahaja 240 kilometrov severno od Tokia, odrezana od oskrbe z električno energijo, uničeni pa so bili tudi pomožni reaktorji.

Zaradi posledic potresa in cunamijev je umrlo ali bilo uvrščenih na listo pogrešanih že 16 tisoč ljudi. Policija ima podatke za 6.911 mrtvih in 10.316 pogrešanih, medtem ko japonska tiskovna agencija Kyodo News poroča, da bi bila resnična končna številka lahko še večja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.