Svet
6 ogledov

Bodo datum konklava določili že v sredo?

Kardinal se je med svojim mandatom neutrudno zavzemal za ohranitev in modernizac Žurnal24 main
V Vatikanu se je danes začel drugi dan prve splošne kongregacije v sklopu priprav na konklave oziroma izvolitev novega papeža. Kardinali so se zbrali v Apostolski palači.

Po dveh ponedeljkovih zasedanjih bo danes potekalo samo eno srečanje, naslednje pa je napovedano za sredo dopoldne.

Koliko tovrstnih srečanj bo še pred začetkom konklava, ni znano. Po navedbah češkega kardinala Miloslava Vlka bi lahko datum konklava objavili v sredo.

To bodo namreč storili, ko bo v Vatikan prispelo vseh 115 kardinalov, ki so mlajši od 80 let in imajo tako pravico voliti novega papeža. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trenutno čakajo še na osem kardinalov, so pa viri v Vatikanu danes izrazili pričakovanje, da se bodo do srede zbrali vsi kardinali.

V luči priprav na konklave so danes že zaprli Sikstinsko kapelo, ki bo gostila kardinale med volitvami novega papeža. Kot so sporočili iz Vatikanskih muzejev, je znamenita kapela za javnost zaprta od 13. ure danes pa do nadaljnjega.

Novi papež do velikonočnih praznikov?

Papež Benedikt XVI. je 11. februarja presenetljivo sporočil, da odstopa s položaja poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Pontifikat 85-letnega papeža se je končal prejšnji četrtek ob 20. uri.

V Vatikanu do izvolitve novega papeža velja obdobje izpraznjenega apostolskega sedeža. Začasno vodstvo Katoliške cerkve je zdaj v rokah kolegija kardinalov, ki ga sestavlja vseh 209 trenutno živečih kardinalov. V Vatikanu si želijo, da bi Cerkev novega papeža dobila do velikonočnih praznikov, ki se letos začnejo 28. marca.

Benedikt XVI. je odstopil kot prvi papež po več kot 600 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.