Svet
9 ogledov

Bodo imeli Britanci še en referendum?

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Glavni pravni svetovalec britanske vlade ter državni tožilec in zastopnik konzervativcev Dominic Grieve je povedal, da se rezultat prvega referenduma mora spoštovati, a hkrati poudaril, da nič ni vklesanega v kamen.

Dominic Grieve je za Independent povedal, da bi bil drugi britanski referendum o obstanku v Evropski uniji upravičen, če bi obstajale jasne javne opredelitve zoper brexit. Rezultatov referenduma ne gre prezreti, a ravno tako ni izključeno, da ne bi moglo priti do novega.

"Treba je sprejeti, kaj rezultati referenduma prinašajo, V demokraciji takšnega rezultata pač ne gre ignorirati," je izpostavil Grieve, vendar hkrati dodal, da je možno, da bo sčasoma postalo jasno, da se je javno mnenje glede vprašanja spremenilo. "Če bo tako kazalo, bi lahko v resnici dobili še en referendum."

Grieve je dodal še, da v savobodni družbi ne obstaja obveza, da menjamo mnenje zato, ker se večina ne strinja. "Moje ostaja nespremenjeno in osebno bom še naprej zagovarjal tisto, za kar verjamem, da je v našem najboljšem interesu," je še dodal glavni pravni svetovalec britanske vlade.

Medtem skrbi zaradi odločitve Britancev, da izstopijo iz EU, cenijo nafto v Aziji. Negotovost v zvezi z brexitom je ta teden močno udarila po naftnem trgu, nafta brent se je tako že v torek pocenila za 4,3 odstotka, ameriška nafta pa za 4,9 odstotka. Padec cen se nadaljuje tudi danes, poroča STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:18 06.julij 2016.

    Sem vedel. Takoj po rezultatu sm vedel da se bo točno to zgodilo. 50ga člena niso sprožil zato da počasi rahljajo svoja stališča...evo zdej so že korak bližje k sprejemljivosti novega referenduma. To me spominja na slovenske politike. Ki najprej ...prikaži več neki trdijo da dosežejo svoje cilje pol pa postopoma čist spremenijo vseskp. Sam nateg jih je. Sam nategovat znajo.Tok časa bodo zavlačeval dokler ne bo enkrat dobr moment za nov referendum kjer bodo rekli DA ostajamo v EU. Zgleda so uvozil naš butalistan.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 12:07 06.julij 2016.

    Prepozno! Spokajte se iz EU, to ni britanski imperij, če ste mislili, da boste komandirali!