Svet
6 ogledov

Bodo Indijci kupili rusko orožje?

naboji, orožje Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin se bo danes mudil v Indiji, kjer se bo srečal z indijskim premierjem Manmohanom Singhom in drugimi indijskimi voditelji. Pričakuje se, da bodo oznanjeni več milijard evrov vredni obrambni dogovori o nakupu ruskega orožja.

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi se s Singhom pogovarjal o utrjevanju indijsko-ruskih strateških odnosov, po navedbah indijskega zunanjega ministrstva pa bo podpisanih deset različnih pogodb in sporazumov.

Pogovori bodo med drugim potekali o jedrski energiji, nafti in zemeljskem plinu, trgovini in investicijah pa tudi o vesoljskih programih in tehnologiji. Največji poudarek pa bo na vojaško-tehnološkem sodelovanju.

Obrambni dogovori zajemajo nakup 42 ruskih bojnih letal tipa suhoj in več kot 50 bojnih helikopterjev. Poleg tega se bodo predstavniki obeh držav pogovarjali o transferju licence za proizvodnjo ruskega orožja v Indijo, je povedal ruski veleposlanik v Indiji Aleksander Kadakin.

Rusija je sicer zadolžena za proizvodnjo kar od 60 do 70 odstotkov indijskega orožja, Indija pa je največji uvoznik orožja na svetu.

Obe državi sodelujeta tudi pri množici drugih skupnih projektov, med katerimi je ruska gradnja jedrskih elektrarn v Indiji.

Pogovori bodo danes tekli še o aktualnih mednarodnih temah, kot sta situacija v Pakistanu in Afganistanu ter konflikt v Siriji.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 04:41 25.december 2012.

    Kakšen blesavo kretenski naslov pa je to. Ali bodo kupili !!! Pa vsa Indijska vojska je opremljena z najmodernejšim ruskim orožjem in to v takšnih količinah , da je ta znesek popolnoma nepomemben in bi ga zapravili že samo za ...prikaži veča rezervne dele , če bi se hoteli malo bolj založiti z njimi .