Svet
11 ogledov

Bodo kršili cerkvena pravila?

Vatikan, Rim, bazilika svetega Petra Žurnal24 main
Kardinali bi se na konklavu, kjer bodo izvolili novega papeža, lahko zbrali že pred 15. marcem.

To je danes dejal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi, pred dnevi je namreč še trdil, da to zaradi cerkvenih pravil ni mogoče. Zdaj pa naj bi vprašanje zgodnejšega konklava izpostavilo več kardinalov. Končni datum kljub temu še ni določen.

Papež ima dvotretjinsko večino

Lombardi je pred sredi tedna trdil, da bi se kardinali na konklavu lahko zbrali šele po 15. marcu, saj da se ta lahko v skladu s cerkvenimi pravili začne od 15 do 20 dni po smrti ali odstopu papeža. Papež Benedikt XVI. bo odstopil 28. februarja.

Konklave bo združil 117 kardinalov elektorjev z vsega sveta. Za izvolitev novega papeža bosta potrebni dve tretjini njihovih glasov.

V rezidenci vsaj dva meseca

Benedikt XVI., ki bo po odstopu znova uporabljal ime in priimek Joseph Ratzinger, bo po Lombardijevih besedah po prenehanju opravljanja funkcije še do konca aprila ali začetka maja ostal v poletni papeški rezidenci Castel Gandolfo 30 kilometrov južno od Rima, nato pa se bo preselil v vatikanski samostan. Njegovo novo rezidenco je treba namreč še obnoviti.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 19:53 16.februar 2013.

    Za Mafijo vem da ima svoja pravila in bog ne daj da jih prekršiš , za Cerkev pa to še nikoli nisem slišal. Tam Bog celo nagrajuje z kardinalskimi naslovi hebače mladoletnic !

  • speris 19:32 16.februar 2013.

    mafia. bog ne obstaja.