Svet
16 ogledov

Bodo olimpijske igre Britancem škodile?

podzemna v Londonu Reuters/Žurnal24
Britanci so si meli roke, kako bodo olimpijske igre napolnile njihovo državno blagajno, a kaže, da bo mogoče učinek povsem nasproten. Središče Londona je kot mesto duhov, polna so le prizorišča olimpijskih iger.

Opozorila pred olimpijskimi igrami, da bo v Londonu kaos zaradi množice obiskovalcev, so zalegla preveč; Londončani so pobegnili iz mesta, turisti se izogibajo znamenitostim, nekatere je grožnja s kaosom tako prestrašila, da raje sploh niso prišli v London, kar tretjina od petih milijonov zaposlenih pa dela od doma, da se izognejo napovedani gneči. In rezultat? Prazne ulice, podzemna, trgovine, restavracije in celo hoteli.

Londonske znamenitosti je v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta obiskalo za tretjino manj turistov. "Ironično, da je zdaj najboljši čas za obisk, saj so čakalne vrste krajše in delovni čas je podaljšan," je za Daily Mail dejal turistični vodič Bernard Donoghue.

Otoški ekonomisti se zato bojijo, da bo izpad dohodkov večji kot prihodki od olimpijskih iger in da bo britanska ekonomija namesto vzpona doživela padec.

Povsem drugačnega mnenja pa je londonski župan Boris Johnson, ki kot kaže za razliko od drugih v središču Londona vidi ljudi: "Na tisoče ljudi se steka v  London, v hotelih je gneča, olimpijska prizorišča privabljajo množice, ljudje obiskujejo znamenitosti." Kje je zasledil vse te množice z izjemo olimpijskih prizorišč, nikomur ni jasno.

Komentarjev 1
  • gggg 15:01 01.avgust 2012.

    Morda pa gneče na desni fotografiji ni zato, ker so tekoče stopnice zaprte z rdečim trakom!