Svet
10 ogledov

Bodo razprtije preprečile dogovor?

Vrh EU Reuters
Voditelji Evropske unije po le nekaj urnem spancu nadaljujejo pogovore. Ker so se ponoči že sestali voditelji držav članic z evrom, vrha evrskega območja, ki je bil napovedan po vrhu EU, ni pričakovati.

Prvi dan srečanja je minil v znamenju pakta za rast in delovna mesta. Voditelji so se načelno dogovorili, da bodo za takojšnje ukrepe za rast namenili 120 milijard evrov, a dokončnega dogovora še ni.

Okoli 120 milijard evrov naj bi unija zagotovila z dokapitalizacijo Evropske investicijske banke (EIB) za 10 milijard evrov, s čimer se bo posojilna zmožnost banke povečala za 60 milijard evrov.

Ne gre le za denarno pomoč

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je poudaril, da spodbujanje rasti ne pomeni le nove finančne injekcije v evropsko gospodarstvo, temveč gre pri tem tudi za druge ukrepe, kot so dokončanje in poglabljanje notranjega trga EU, aktivna politika zaposlovanja, strukturne reforme za dvig konkurenčnosti in podobno.

Ob tem sta se Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso strinjala, da je orodje za rast tudi evropski proračun, pa čeprav je ta zelo omejen v obsegu glede na vsoto nacionalnih proračunov članic povezave.

Voditelji so se zato zavezali, da bodo dogovor za večletni finančni okvir 2014-20 dosegli do konca tega leta.

Dogovora še ni

Dogovor o paktu za rast sicer še ni dosežen, ker bodo voditelji nadaljevali razpravo o finančni stabilnosti, ki je del tega pakta. Dokončnih sklepov o agendi za rast tako še ni, ker sta ta dva vidika povezana, je pojasnil Van Rompuy.

Komentarjev 1
  • mirko 13:00 29.junij 2012.

    Ali ni škoda denarja, ki ga ti le zažerejo na teh sestankih ? Usoda evra je že zapečatena in mu ni več pomoči. Samo vprašanje časa je, kdaj bo evro propadel, podaljšuje se še samo njegova agonija hiranja. Evro kot ...prikaži večot enotna monetarna unija je imela usodno napako že na samem začetku ustanovitve. Še čudno, da se je sploh tako dolgo obdržal.