Svet
10 ogledov

Bodo rešili mrtvo točko?

Nick Clegg je poudaril, da si njegova stranka želi odigrati konstruktivno vlogo Žurnal24 main
Predstavniki opozicijskih strank v Veliki Britaniji, konservativcev in liberalnih demokratov, še vedno iščejo rešitve pri oblikovanju nove britanske vlade.

Predstavniki glavnih opozicijskih strank v Veliki Britaniji, konservativcev in liberalnih demokratov, so danes znova sedli za mizo, da bi rešili zastoj v pogajanjih glede oblikovanja nove britanske vlade. Liberalni demokrati Nicka Clegga so včeraj cel dan razpravljali, ali naj s konservativci Davida Camerona sklenejo pakt o vladi ali ne.

V 650-članskem parlamentu imajo Cameronovi konservativci 306 poslancev, laburisti dosedanjega premiera Gordona Browna 258, liberalni demokrati Nicka Clegga pa 57.

Konservativci, ki so na četrtkovih parlamentarnih volitvah dobili največ glasov, so namreč v koalicijo povabili liberalne demokrate.

Stranki bosta tako na današnjih pogajanjih poskušali preseči medsebojne politične razlike, glede katerih se v dneh po volitvah nista mogli sporazumeti. Vodja Liberalnih demokratov Nick Clegg je ob tem poudaril, da bi si njegova stranka, ki se je na volitvah zavihtela na tretje mesto, takoj za doslej vladajočimi laburisti, izjemno želela odigrati konstruktivno vlogo v času gospodarske negotovosti.

David Cameron | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Liberalci bi popustili pri reformi volilnega sistema
Clegg je danes med drugim tudi nakazal, da so liberalni demokrati pripravljeni popustiti glede ene glavnih spornih točk v pogajanjih s konservativci, in sicer glede zahteve po reformi britanskega volilnega sistema. Konservativci kakršnim koli spremembam volilnega sistema, ki obema velikima strankama v državi daje veliko prednost, namreč močno nasprotujejo.

Medtem je predstavnik konservativcev Michael Gove, ki velja za tesnega sodelavca voditelja stranke Davida Camerona, pred začetkom današnjih pogajanj poudaril, de je bistvenega pomena, da stranki do ponedeljkovega odprtja finančnih trgov pokažeta določen napredek v pogovorih. Dogovora med strankama sicer v tako kratkem času po besedah pogajalcev ne gre pričakovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.