Svet
19 ogledov

Bodo rudarji ostali pod zemljo?

Sorodniki upajo, da bodo lahko pokopali svoje najdražje. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Rudarji, ki so umrli v eksploziji 150 metrov pod zemljo, bodo morda za vedno ostali tam ali pa bo treba na njihovo rešitev dolgo čakati.

Da morda nikoli ne bodo več videli svojih sinov, otrok ali mož, so danes sorodnikom 29 umrlih rudarjev sporočili reševalci. Preden bodo lahko trupla odnesli iz premogovnika, bodo morali ven izčrpati ves kisik, saj bi sicer lahko prišlo do nove eksplozije.

Ena izmed možnosti je, da bi premogovnik zaprli in ga napolnili z nekaterimi plini, ki bi pogasili morebiten ogenj in tako morda reševalcem omogočili vstop. A sorodniki tej ideji niso naklonjeni, saj vedo, da je premogovnik izjemno težko znova odpreti, ko ga enkrat zapečatijo.

Postopki bodo dolgotrajni
Izvršni direktor premogovnika Pike River Peter Whittall je obljubil, da nesrečnega kraja ne bodo zaprli. Prej bodo izčrpali vse ostale možnosti, je dodal in poudaril, da bo vsak proces dolgotrajen. "Tudi če bi reagirali zelo hitro, lahko traja več dni, da bo premogovnik varen. Če zagotovimo varnost, bo potreben še vsaj en teden, da lahko vstopimo noter. In če takrat odkrijemo, kje točno se rudarji nahajajo, bo potrebnih še nekaj tednov, da jih dvignemo na površje," pravi.

rudarji, nova zelandija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Kraj je obiskal tudi predsednik vlade John Key, ki se sooča s številnimi očitki sorodnikov umrlih zaradi pomanjkljive varnosti v rudnikih. Kot je znano, je v premogovniku pred dnevi silovita eksplozija pokopala 29 rudarjev, starih med 17 in 62 let. Med ujetimi rudarji je bilo 24 Novozelandcev, dva Avstralca, dva Britanca in Južnoafričan. Dva rudarja sta se uspela rešiti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.