Svet
149 ogledov

Dekleta prodajajo za 8 evrov

protest nigerija boko haram EPA
Več kot 200 deklic, ki so jih sredi aprila ugrabili nigerijski islamistični skrajneži, bodo prodali.

Vodja islamistične skupine Boko Haram je v videoposnetku prevzel odgovornost za ugrabitev več kot 200 deklet. "Ugrabil sem vaša dekleta. Bog mi je naročil, naj jih prodam. Njegova lastnina so in izpolnil bom njegova navodila," je dejal Abubakar Shekau. "Obstaja trg, na katerem lahko prodam ljudi. Alah pravi, naj jih prodam. Ukazal mi je, naj jih prodam. Prodal bom ženske. Prodajam ženske," je dejal, poroča CNN. 

V skoraj uro dolgem posnetku je Shekau ponovil, da je treba narediti konec zahodnemu izobraževanju. "Dekleta, morala bi se poročiti," je dejal. V svojem govoru pa ni razkril ne števila deklet, ki so jih ugrabili, ne kje jih zadržujejo. 

Dekleta so ugrabili 14. aprila iz šole v Chiboku. Njihovo točno število ni znano, a najverjetneje jih je v ujetništvu še vedno več kot 220. Prav tako ni jasno, ali so katera od deklet že prodali. Nekateri mediji so poročali, da naj bi jih prepeljali v Čad in Kamerun, kjer so jih prodali moškim za dobrih 8 evrov.

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je v svojem nedeljskem nagovoru vnovič zagotovil, da bodo storili vse, da bodo dekleta našli. Po pomoč se je obrnil k ameriškemu predsedniku Baracku Obami, prošnjo za pomoč pa je naslovil tudi na Veliko Britanijo, Francijo in Kitajsko. Zavrnil je trditve, da se njegova vlada pogaja s skupino Boko Haram, ki je na ameriškem seznamu terorističnih organizacij. 

Starše pogrešanih deklet in lokalne skupnosti je prosil, naj sodelujejo z reševalnimi ekipami. Starši se ne želijo izpostavljati, saj se bojijo, da bi se takšno početje maščevalo njihovim hčerkam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.