Svet
14 ogledov

Bogataš Trump želi v Belo hišo

Donald Trum z ženo Melanijo EPA
Ameriški milijarder Donald Trump je javno napovedal kandidaturo za predizbor republikanskega predsedniškega kandidata. Njegove kandidature pa nihče ni vzel prav resno, dokler niso objavili sicer nekoliko vprašljivih rezultatov javnomnenjskih raziskavah - samoljuben bogataš vodi pred drugimi republikanskimi kandidati.

Donald Trump se je že pred leti šalil o možni kandidaturi za predsednika Združenih držav Amerike, a nikoli ni res vložil kandidature. TVčeraj se 69-letnik ni šalil. Z nekoliko bizarnim govorom pred zbrano stoglavo množico v njegovi stavbi Trump Towers v New Yorku je javno potrdil govorice o kandidaturi in ob tem obsežno napadel tekmece, ameriške politike in mehiške migrante.

"Kdaj smo nazadnje premagali Mehiko na meji? Smejijo se naši nespametnosti. Sedaj nas bodo premagali še ekonomsko. Niso naši prijatelji, verjemite mi. ZDA so postale smetišče za težave vseh drugih. Ko nam Mehika pošilja svoje ljudi, ne pošilja najboljših, ampak ljudi, ki imajo množico težav. Ti priseljenci prinašajo mamila, so kriminalci, posiljevalci, in nekateri, tako domnevam, so tudi dobri ljudje," je Trump jasno izjavil svoje mnenje o mehiških migrantih. Nato je Trump zajel dih in se nato še lotil ameriških politikov.

"Ameriški politiki so vsi tako neumni. Vsi se nam posmehujejo," je ugotavljal Trump in se nato še hvalil, da je zelo bogat, saj je pridelal premoženje deset milijard dolarjev. Nekaj dni po govoru v Trump Towersih je Trump udaril še po republikancu John McCainu, ki je med Američani spoštovan kot heroj vietnamske vojne, ki je nekaj let preživel v vojnem ujetništvu. "John McCain ni heroj, ujeli so ga. Meni so všeč ljudje, ki jih niso ujeli, razumete," je milijarder užalil McCaina na zboru konzervativcev v Iowi. Javnost v ZDA je bila po teh besedah na nogah, a le nekaj dni kasneje se zdi, da so besede že pozabljene.

Za nominacijo republikancev za predsedniške volitve se trenutno bori petnajst kandidatov. Med njimi nekdanji guverner Floride Jeb Bush (brat nekdanjega predsednika Georga W. Busha in sin nekdanjega predsednika Goerga H. W. Busha), guverner New Jerseyja Chris Christie in senator Rand Paul. Politični komentatorji Washington Posta opozarjajo, da se morajo Republikanci čim prej znebiti neljubega sotekmeca in prenehati opravičevati njegove izpade. To ni več le "Donald, kakršen pač je", ampak grožnja kredibilnosti politične stranke.

Donald Trum z ženo Melanijo | Avtor: EPA EPA

Trumpu, ki je od leta 2005 poročen s Slovenko Melanijo Knavs, kritiki ne pridejo do živega. Milijarder je prepričan, da bo najboljši predsednik, "ki ga je Amerika kadarkoli imela". Zabolel pa bi ga lahko umik več podjetij, s katerimi je v preteklosti sodeloval, med njimi trgovinska veriga Macy's, televizijske postaje NBC, ESPN in Univision ter športni dogodki, kot so dirke NASCAR in odprta prvenstva v golfu. Tudi mesto New York, ki ima več skupnih projektov s Trumpom, razmišlja o opustiti le te. "Izjave v priseljencih so bile gnusne in popolnoma napačne," je Trumpove izjave komentiral newyorški župan Bill de Blasio

A kot ugotavljajo ameriški mediji je milijarder tudi hinavec. Na gradbišču nove stavbe družbe Trump so novinarji govorili z delavci o razmerah pri delu in večina bila Mehičanov, ki so nelegalno prišli v ZDA.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:56 21.julij 2015.

    ZDA je zgrajena na multikulturnosti pa je ena najbolj vplivnih držav na svetu.

  • Xerxes 19:49 21.julij 2015.

    Multikulti nikjer ne deluje. Tako pač je.

  • h3o 19:12 21.julij 2015.

    trump je antimehičanar, kot sem jaz antiislamist