Svet
24 ogledov

So bogataša umorili Rusi?

Boris Berezovski EPA
Strokovnjaki za nukelarno, biološko in kemično obrambo so pregledali hišo ruskega bogataša Borisa Berezovskega.

Rus je umrl v kadi na svojem domu v Angliji. Po prvih informacijah naj bi ga zadela srčna kap, govorilo se je tudi o samomoru. Preiskovalci pa so začeli s preverjanjem tretje teorije, po kateri naj bi Berezovkskega, ki je bil dober prijatelj nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, umorili.

Njegovo hišo so namreč pregledali strokovnjaki za obrambo pred nuklearnimi, biološkimi in kemičnimi strupi. Njegovega trupla med akcijo niso odstranili iz hiše, po pregledu pa so preiskovalci sporočili, da za splošno prebivalstvo ni nevarnosti.

Atentat na oligarha, ki je spada med večje nasprotnike ruskega predsednika Vladimirja Putina, so sicer načrtovali že pred šestimi leti. Nameravali so ga ustreliti, a so britanski agenti 65-letnika pravočasno opozorili. Takrat je za nekaj časa zapustil Anglijo.

Čeprav je verjetnost, da so ga umorili velika, pa bogatašev odvetnik meni, da je njegova stranka zaradi velikih dolgov storila samomor. Nasprotuje mu zgodovinar Yuri Felshtinsky, ki je pokojnika dobro poznal. Felshtinsky opozarja na dejstvo, da je v preteklosti v Veliki Britaniji v sumljivih okoliščinah umrlo že veliko ruskih priseljencev. Badri Patarkatsishvili, Borisov poslovni partner, je umrl leta 2008, prav tako v Surreyju. Dotlej sem bil mnenja, da je umrl naravne smrti, sedaj pa v to nisem več tako prepričan," je še izjavil Felshtinsky.

Vzrok smrti bo razkrila obdukcija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.