Svet
5 ogledov

Bogati so vse že dobili nazaj

Po italijanskih zakonih je potrebno dokazovati poreklo denarja. Z nakupom loto l Žurnal24 main
Lani je bilo na svetu 10 milijonov milijonarjev, ki so skupaj imeli v rokah za skoraj 32 bilijonov evrov premoženja.

Število ljudi, ki so imeli na voljo vsaj milijon dolarjev prostega denarja za vlaganje, se je v primerjavi z letom 2008 povečalo za 17 odstotkov, piše Businessweek, ki se sklicuje na poročilo investicijske banke Merill Lynch.

Svet je tako bogatejši za 1,4 milijona milijonarjev kot leta 2008 in jih je lani premogel že 10 milijonov. Največ, 3,1 milijona, milijonarjev je še vedno v Severni Ameriki, najbolj pa se je njihovo število povečalo v azijsko-pacifiški regiji.

Azija počasi prevzema prestol
Tako je bilo lani v Aziji za kar 26 odstotkov več milijonarjev kot leta 2008, skupaj pa jih je bilo že tri milijone. Toliko jih je tudi v Evropi, s čimer se je število milijonarjev na teh dveh celinah prvič izenačilo.

Skupno premoženje vseh milijonarjev znaša 31.800 milijard evrov, kar je 19 odstotkov več kot leta 2008, ko se je zaradi finančne krize zmanjšalo prav tako za 19 odstotkov. Celokupno gledano so si bogataši tako povsem opomogli.

Največ premoženja imajo še vedno ameriški milijonarji, ki imajo skupno za 8.727 milijard evrov premoženja, sledijo azijski in evropski bogataši s 7.911 oziroma s 7.748 milijardami evrov premoženja.

ZDA še vedno milijonarska meka
Od posameznih držav je največ milijonarjev v ZDA, in sicer 2,87 milijona, na Japonskem jih je 1,65 milijona, v Nemčiji 861 tisoč in na Kitajskem 477 tisoč. Najbolj skoncentrirani so v Švici, kjer je med vsakimi tisoč prebivalci kar 35 milijonarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.