Svet
16 ogledov

Boj med protestniki in policisti

Protesti v Turčiji
1/10
Reuters
Več sto turških policistov je ob pomoči oklepnih vozil vdrlo na trg Taksim v Istanbulu. Policisti so protestnike pregnali, a so se te vrnili. Boji na trgu še potekajo. Slišati je več eksplozij.

Okoli 7.30 po lokalnem času se je policija ob pomoči oklepnih vozil z vodnimi topovi najprej lotila barikad, ki so jih protestniki postavili na nekaj avenijah, ki vodijo do trga. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so se nato lotili trga, kjer so proti protestnikom uporabili solzivce, vodne topove in gumijaste naboje. Nekateri protestniki so proti policistom, oblečenim v zaščitna oblačila in čelade, metali kamenje in molotovke, tako da so nastali spopadi.

Po navedbah AFP so policisti uspeli v nekaj urah s trga spraviti več sto protestnikov, odstranili so tudi vse okoliške barikade. S trga so odstranili tudi napise, zastave in šotore.

Oblasti govorijo o nekaj ranjenih, medtem ko zdravniška združenja opozarjajo na več sto ljudi, ki so se zatekli po zdravniško pomoč. Na trgu je bilo videti tudi več reševalnih vozil.

Protestniki so se po poročanju BBC, kmalu vrnili na trg. Policisti pa so pset odgovorili s solzivcem in jih na vse načine poskušali pregnati. Pregon je ukazal župan Huseyin Avni Mutlu, ki je zatrdil, da bo policija na trgu Taksim svoje operacije izvajala dan in noč, vse dokler na trgu ne bo več protestnikov.

Policija sicer ni posredovala proti več sto protestnikom, ki že dneve zasedajo bližnji park Gezi. Tu se je namreč 31. maja začelo protestno gibanje kot okoljevarstveni protest proti novemu urbanističnemu načrtu za Carigrad, v okviru katerega so oblasti želele pozidati območje sedanjega parka Gezi.

Smrt tretje žrtve posneta

Po svetu je zaokrožil posnetek, iz katerega je jasno razvidno, kako je policist brcal protestnika, nato pa naključno streljal v protestnike. Eden izmed treh strelov je v glavo zadel protestnika, ki se je zgrudil in obležal na tleh. (Opozarjamo, da je posnetek zelo nazoren!)

Strel je zadel 27-letnega Ethema Sarısülüka, ki se je najprej zdravil v bolnišnici, nato pa hudim poškodbam podlegel.

Tožilec iz Ankare je po pisanju tamkajšnjih medijev že sprožil preiskavo. Zaprosil naj bi policijo, da mu izda identiteto policista, ki je streljal, ta pa mu je prošnjo zavrnila.

"Gre za nameren prikaz moči"

Guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu je zagotovil, da namen policijske akcije ni pregon protestnikov, ampak odstranitev znakov in fotografij s kipa Atatürka in bližnjega kulturnega centra. "Parka Gezi in Taksima se ne bomo dotaknili," je zagotovil protestnikom, ob tem pa jih opozoril, naj bodo pozorni na škodljiva dejanja provokatorjev.

Podobno sporočilo je po navedbah BBC razglašala tudi policija preko zvočnikov na trgu, vendar pa protestniki pravijo, da jim ne verjamejo. Poročevalec BBC meni, da gre za nameren prikaz moči, ki bi lahko ogrozil za sredo napovedane pogovore premierja Erdoğana s predstavniki protestnikov.

Guverner Istanbula je sicer nato na današnji novinarski konferenci protestnike na trgu obtožil, da so "umazali podobo Turčije", odgovornost za današnje spopade s policijo pa je pripisal "marginalcem".

Komentarjev 1
  • Stolp 11:56 11.junij 2013.

    Res ne razumem te turke: dobro jim gre, medtem ko se ves zahodni svet ubada s krizo jim gospodarstvo cveti ravno po zaslugi tako osovraženega Erdogana.Kdo bi razumel,...