Svet
65 ogledov

Boj proti aidsu: "Moški, obrežite si ga!"

operacija iStockphoto
Mlad Ugandčan Angelo Kaggwa je v okviru konference o aidsu v Washingtonu moškim svetoval, da naj si v boju proti virusu HIV in aidsu obrežejo penis, saj bodo tako imeli manj možnosti za okužbo.

To potrjujejo tudi številne študije. Z obrezovanjem bi si heteroseksualni moški zmanjšali možnost za okužbo za med 60 do 65 odstotkov.

Četudi bi bilo to za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, ki spadajo med najbolj ranljive skupine za okužbo z virusom HIV, majhna pomoč, pa so Združeni narodi izračunali, da če bi si do leta 2015 penis obrezalo 20 milijonov moških iz najbolj rizične skupine, bi lahko v naslednjih 20 letih za 20 odstotkov zmanjšali število okužb z omenjenim virusom.

Moške je strah

V nekaterih afriških državah oblasti moške že pozivajo k obrezovanju. A zaradi strahu pred posegom in bolečinami se je po podatkih skupine AVAC za kaj takšnega odločilo le osem odstotkov od 20 milijonov moških, poroča NBCnews.

Kaggwa ob tem pravi, da je strah pred posegom popolnoma odveč. Tudi sam osebno je več let odlašal s posegom, saj se je bal bolečin.

"Razmišljal sem samo o bolečini. Ampak nato sem ugotovil, da je bilo to samo v moji glavi," pravi 29-letnik. "To je skoraj neboleče. To je neverjetno. Bil sem na službeni poti in takoj, ko je bila cirkumcizija opravljena, sem spet lahko šel v službo ... Samo zapustil sem operacijsko dvorano in šel po svojih opravkih."

Kaggwa, ki zdaj živi v New Yorku in dela za nevladno organizacijo AVAC, pravi, da si moški izmišljajo številne razloge, da se ne bi obrezali: da so prezasedeni, da jim bo to vzelo preveč časa in da bo bolelo.

"Zagotovo se počutim bolj varnega. Tudi bolj čistega se počutim. Dobro se počutim tudi zato, ker vem, da imam za 60 odstotkov manjšo možnost za okužbo," je povedal Kaggwa.

Po najnovejši raziskavi, kot še poroča omenjeni spletni portal, so tudi ženske bolj zadovoljne, če so partnerji obrezani. In ne nazadnje Kaggwa, ki je še samski, na koncu priznava: "Obrezani penis ni nič vplival na moje seksualno življenje."

Komentarjev 1
  • Tona Melona 06:46 27.julij 2012.

    cirkumzija? Pa dejte vsaj pogooglat besede, ki jih ne poznate. Kekci!