Svet
4 ogledov

Boj za evrosedeže se je začel

Brown je maja napovedal disciplinske ukrepe proti poslancem, ki so kršili zakon. Žurnal24 main
Državljani Velike Britanije in Nizozemske že izbirajo poslance Evropskega parlamenta. V preostalih državah EU bodo volivci odšli na volišča do nedelje.

Na Nizozemskem so se volišča odprla ob 7.30, zaprli pa jih bodo ob 21. uri. Trinajst milijonov volilnih upravičencev bo izbiralo med 289 kandidati na 17 listah, ki se potegujejo za 25 mest. Javnomnenjske raziskave največ možnosti pripisujejo vladajočim krščanskim demokratom premierja Jana-Petra Balkenendeja.

 

Laburistom se

slabo piše 

Na lokalnih volitvah v Veliki Britaniji naj bi vladajoči britanski laburisti doživeli hud poraz, saj naj bi zasedli šele tretje mesto. Razlog za to gre iskati v neupravičenih izplačilih proračunskih sredstev številnih poslancev stranke ter članov vlade, o čemer so se pred kratkim razpisali mediji.

Volišča v Veliki Britaniji so se odprla ob 8. uri po srednjeevropskem času, zaprla pa se bodo ob 23. uri. Hkrati z izbiranjem 72 članov Evropskega parlamenta bodo v Angliji potekale tudi lokalne volitve.

Rezultati šele v nedeljo
Skladno z evropsko zakonodajo bodo uradni izidi volitev v Evropski parlament znani šele v nedeljo po 22. uri, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v članicah Unije.

Nizozemska volilna komisija bo kljub temu začasne izide objavila že danes po zaprtju volišč, čemur v Bruslju sicer nasprotujejo. Nizozemci svojo odločitev utemeljujejo z besedami, da ne gre za uradne izide volitev. Prav tako danes naj bi bili znani tudi izidi vzporednih volitev v Veliki Britaniji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.