Svet
5 ogledov

Boj za predsednika

Bela hiÅ¡a ZDA iStock Žurnal24 main
V Ameriki se letos vse vrti okrog predsedniških volitev. Začetek kampanje lahko postavimo že vsaj leto in pol do dve leti pred datum predsedniških volitev, v čas, ko so objavljene prve kandidature.

Volitve 2008 pričakuje ves svet, ne samo državljani ZDA. Letošnje bodo minile predvsem v pričakovanju spremembe, ki se napoveduje po osemletni vladavini Busha mlajšega.

Glavna demokratska kandidata Hillary Clinton in Barack Obama sta svoji kandidaturi napovedala januarja oziroma februarja 2007. Na republikanski strani so se jima v prvih dveh mesecih pridružili tudi Mike Huckabee, Mitt Romney in John McCain, ki še vztrajajo v tekmi za predsedniški stolček.

Ženska in Afroameričan


Clintonova bi lahko postala prva predsednica ZDA. © Reuters

 
Letošnja kampanja je polna novosti. Prvič sta med kandidati ženska in Afroameričan. Američani, ki se morajo odločiti, koga bodo poslali na novembrske volitve kot demokratskega kandidata, so pred zgodovinsko izbiro. Tako ženska kot temnopolti Američan na čelu najvplivnejše države na svetu bi pomenila neke vrste revolucijo. Oba imata veliko možnosti za uspeh, saj si Američani po osmih letih želijo spremembe.

Med kandidati tudi ni nikogar, ki bi že kdaj kandidiral na predsedniških volitvah, kar se je zgodilo prvič po letu 1928. Bush, ki se mu izteka mandat, ne more več kandidirati, njegov podpredsednik Dick Cheney pa se je kandidaturi odrekel.

Na nož

Obama se je moral zagovarjati zaradi jemanja drog, ko je bil najstnik. © Reuters

 
Kampanja se je razgrela v decembru, ko sta glavna demokratska kandidata, ki sta že ves čas pod drobnogledom javnosti, začela z odkritim napadom. Na tapeti so bile njune pretekle odločitve in stališča glede tem, kot so vojna v Iraku, odnos do Irana, zdravstveni sistem, splav, klimatske spremembe in problem imigrantov.

Potem ko je Obamo javno podprla Oprah Winfrey , je nekdanja prva dama Amerike v prve bojne vrste poslala svojo hčer in moža. Razvedelo se je, da je imel Obama v mladosti težave z drogo, kar naj bi po mnenju nekaterih demokratov ogrozilo njegov boj z republikanci, če bi se prebil na novembrske volitve. Stopnjevanje napadov iz obeh taborov je škodovalo obema stranema. Na zadnjem soočenju pred "super torkom" sta oba demokratska kandidata dokazala, da civiliziran pogovor o pomembnih stvareh ni nemogoč.

McCaina podpira tudi guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. © Reuters

 

V republikanski stranki se zavedajo, da morajo izbrati dovolj močnega kandidata, ki bo lahko uspešno konkuriral demokratskemu. Potem ko je iz bitke izstopil Rudy Giuliani in po slabših rezultatih Mika Huckabeeja, postaja očitno, da se bosta za prosto mesto potegovala Mitt Romney in John McCain.

Svetovni splet

Svet si bo to kampanjo zapomnil še po nečem. Vidno mesto v njej je namreč odigral svetovni splet. Prvič smo lahko spremljali t. i. »you tube« debate. Soočenja kandidatov so tako na voljo vsem državljanom sveta, ki lahko dostopajo do svetovnega spleta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.