Svet
2 ogledov

Boja za Krim še ni konec

Andrij Dešicja Reuters
Ukrajinski zunanji minister Andrij Dešicja je danes v Bruslju po srečanju s kolegi iz članic Nata napovedal, da se bo Ukrajina za polotok Krim borila tudi na "mednarodnih sodiščih".

Kot je povedal, dokumentacijo še zbirajo. Zagotovil pa je, da bo Ukrajina spor z Rusijo reševala po mirni poti.


Zatrdil je, da je Krim integralni del Ukrajine in da se bodo zanj borili tudi na mednarodnih sodiščih. V prvi vrsti naj bi šlo za tožbo na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ), razmišljali pa naj bi tudi o tožbi pred sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu. "S podporo mednarodne skupnosti nam bo uspelo," je dejal Dešicja in pojasnil, da je danes v Bruslju zaprosil predvsem za poglobljen dialog v okviru obstoječega partnerstva, kar je Ukrajina tudi dobila. Dodal je, da je Natu predložil seznam "vojaško-tehnične opreme", ki naj bi jo v državi potrebovali. V Ukrajino bo kmalu prišla skupina Natovih strokovnjakov, ki bo ocenila, kakšno opremo potrebujejo in kaj lahko članice zagotovijo.

Razmišljajo o ukrepih kolektivne obrambe

Dešicja je  ponovil, da so v Ukrajini zelo zaskrbljeni zaradi ruskih sil na Krimu in na ukrajinski vzhodni meji. Kot je dejal, so v Kijevu prepričani, da so predvsem sile na zahodu Rusije tam zato, da okupirajo vzhod Ukrajine.

A tega Ukrajina ne bo dovolila, je zatrdil in dodal, da razmišljajo tudi o "ukrepih kolektivne obrambe". Pri tem je pojasnil, da ima vsaka država pravico do samoobrambe, tudi kolektivne, vendar pa da v Kijevu še niso zaprosili nobene države za pomoč. "Parlament bo tisti, ki se bo za to odločil," je še pojasnil začasni ukrajinski zunanji minister.

Poskušal je tudi pomiriti nemir med ruskimi prebivalci na vzhodu Ukrajine. Dejal je sicer, da ne bodo sprejeli ruskega predloga o federalizaciji Ukrajine, da pa se bodo zagotovo odločili za večjo decentralizacijo, ki bo okrepila pristojnosti lokalnih oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.