Svet
498 ogledov

Boji se nadaljujejo, danes nov krog pogajanj

Ukrajina vojna
1/4
Epa
Ruske čete skušajo utrditi položaje na zasedenih območjih, ohraniti tempo ofenzive, dva tedna po začetku ofenzive se pripravljajo na nove napade. Nov krog pogajanj med Ukrajino in Rusijo.

Za Ukrajinci je še ena neprespana noč. Ponoči so ruske sile izvajale napade na več mest, med drugim so se zaradi zračnih napadov sirene oglasile v Kijevu, Lvovu, Transkarpatiji, Harkovu, Dnipru in Odesi. V Kijevu je izstrelek zadel devetnadstropno stanovanjsko stavbo, najmanj ena oseba je umrla. Ruski izstrelki so zadeli tovarno letal Antonov. Uničen je bil televizijski stolp v kraju Rivne, zahodno od Kijeva. V Stavišču v bližini Žitomira so bili cilji ruskih sil upravne stavbe. 

Ruske čete skušajo utrditi položaje na zasedenih območjih, ohraniti tempo ofenzive, dva tedna po začetku ofenzive se pripravljajo na nove napade. Ukrajinski generalštab pričakuje, da bo do novih napadov prišlo na mesta Harkov, Sumi in kijevsko predmestje Brovari. 

Polotok Krim, ki ga je priključila Rusija, in Donbas na vzhodu Ukrajine naj bi zdaj povezoval kopenski koridor, je za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedal podpredsednik krimske vlade Georgij Muradov. Ukrajinske oblasti za zdaj teh informacij niso potrdile. 

Na prvo bojno linijo je prispel tesni zaveznik Putina, čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki ga mednarodne nevladne organizacije obtožujejo hudih kršitev humanitarnega prava. Kadirov je na Telegramu objavil videoposnetek, v katerem sporoča, da je severozahodno od Kijeva v bližini letališča. 

Ukrajina vojna | Avtor: Epa Epa

"Bombardirajo nas dan in noč"

Prebivalci Mariupolja, ki so uspeli pobegniti iz obleganega mesta, so za BBC povedali, da so ruske sile še okrepile napad na mesto. Duhovnik Pavel Komaševskij je dejal, da ruska vojska noč in dan bombardira območja, kjer so civilisti. Razmere v mestu so skrajno resne. Prebivalci so začeli ropati trgovine in lekarne, saj v mestu ni elektrike, zmanjkuje hrane in vode. 

Danes naj bi se odvil nov krog pogajanj med Ukrajino in Rusijo, je potrdil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko. Upanje za napredek na diplomatskem parketu ni zamrlo. Ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak je dejal, da se je "Rusija začela pogovarjati konstruktivno. Mislim, da bomo v nekaj dneh dosegli določen rezultat," navaja BBC. 

"To so dejanja brezvestne okrutnosti"

Agencije Združenih narodov (ZN) so Rusijo pozvale, naj takoj preneha z napadi na zdravstvene objekte v Ukrajini. Grozljivi napadi pobijajo in povzročajo hude rane bolnikom in zdravstvenim delavcem, uničujejo ključno infrastrukturo in silijo tisoče ljudi, da se odpovedo zdravstvenim storitvam kljub nujnim potrebam.

"Napadi na najbolj ranljive – dojenčke, otroke, nosečnice in bolnike in zdravstvene delavce so dejanja brezvestne okrutnosti," so v skupni izjavi zapisali Sklad ZN za otroke (Unicef), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Sklad ZD za prebivalstvo (UNFPA). 
Od začetka vojne je bilo rojenih 4.300 otrok, okrog 80.000 Ukrajink pa bo rodilo v naslednjih treh mesecih. "Zdravstveni sistem Ukrajine je očitno prenapet in njegovo sesutje bi bilo katastrofa. To je treba preprečiti za vsako ceno," so sporočile agencije ZN.

Ukrajina vojna | Avtor: Epa Epa

Napad na eno je napad na vse

Ruski izstrelki so v nedeljo v Ukrajini uničili vojaško bazo ob meji s Poljsko nedaleč od Lvova, pri čemer je umrlo 5 ljudi. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je dejal, da bo napad na katerokoli članico zveze Nato sprožil 5. člen severnoatlantske pogodbe, ki pravi, da je napad na eno napad na vse. To pomeni, da bodo na napad odgovorile vse države članice zveze Nato. 

Sullivan se je odzval, potem ko je Rusija napadla vojaško bazo Javoriv blizu Lvova ob poljski meji, kjer so zahodni inštruktorji urili ukrajinske vojake. V napadu je bilo ubitih 35 ljudi, 134 je bilo ranjenih. Ukrajinske lokalne oblasti so sicer poročale, da je protizračna obramba uspešno sestrelila več ruskih raket, preden so zadele cilj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je bila nedelja črn dan za Ukrajino zaradi mrtvih v napadu na Javoriv. Ta leži le 25 kilometrov od poljske meje. Zelenski je zahodne države posvaril, da je le vprašanje časa, kdaj bodo ruske rakete priletele na ozemlje zveze Nato, in jih ponovno pozval, naj uvedejo prepoved poletov nad Ukrajino.

Zelenski si še vedno prizadeva, da bi prišlo do srečanja med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov v nedeljo možnosti za srečanje med Putinom in Zelenskim ni izključil. Dodal pa je, da je treba razumeti, kakšen bi moral biti rezultat sestanka in o čem bi se na njem razpravljalo. 

Ukrajina vojna | Avtor: Epa Epa

Srečanje ZDA – Kitajska

Sullivan se bo danes v Rimu srečal s kitajskim svetovalcem za zunanjo politiko Yangom Jiechijem glede politike do Rusije in Ukrajine. Na televiziji CNN je zagrozil, da bodo absolutno posledice, če bo Kitajska v vojni pomagala Rusiji.

Kitajska se doslej uradno ni postavila na stran Rusije, vendar ne zamudi priložnosti za kritike zahoda in ZDA zaradi sankcij, obenem pa širi tudi ruske teorije zarote, kot je tista o ameriškem razvoju biološkega orožja v Ukrajini.

Televizija Fox News je v nedeljo poročala, da je Rusija zaradi težav s svojo ofenzivo v Ukrajini Kitajsko zaprosila za pomoč v vojaški opremi. Za kakšno opremo naj bi natančno šlo, ni znano. Sullivan naj bi Kitajcem prenesel sporočilo ZDA, da bodo posledice, če se Peking postavi na stran Moskve in ji pomaga zaobiti sankcije.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • PaPajapopi 14:20 14.marec 2022.

    https://www.youtube.com/watch?v=-8zj7X8srx8

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:19 14.marec 2022.

    https://twitter.com/INFORATNIKSRB/status/1502747137804808200