Svet
8 ogledov

Bojijo se napovedanega novega potresa

Japonce še vedno mučijo številne težave. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Ne govorijo kaj dosti o tem, vendar so vsi prestrašeni," pravi Slovenec na Japonskem Grega Kešpret.
Vse je strah naslednjega potresa, ki je napovedan v Fukušimi, in kaj se bo zgodilo z jedrskimi reaktorji po tem (kot da situacija že zdaj ni dovolj rizična).
Grega Kešpret, Slovenec na Japonskem

"Vsi so zelo zaskrbljeni. Tisti v pisarnah v Tokiu so vsi v službah, vendar nobeden ne dela, saj se vsi pripravljajo na naslednji potres in na katastrofo, ki sledi," nam je sporočil Slovenec na Japonskem Grega Kešpret.

"Ne govorijo kaj dosti o tem, vendar so vsi prestrašeni. To se vidi že po tem, da so takoj po potresih pokupili vso hrano v supermarketih. Tipično japonsko, nikoli ne pokažejo negativnih čustev," dodaja.

Pravi, da o paniki zato ni mogoče govoriti, je pa očitno, da so vsi napeti in zaskrbljeni, "čeprav tega nočejo pokazati".

Slovenci in Evropejci se vračajo
"Jaz najverjetneje jutri odhajam iz Japonske in se vračam v Slovenijo. Prav tako večina mojih prijateljev iz različnih evropskih držav odhaja iz Japonske, dokler se zadeve ne pomirijo," pravi Kešpret. "Vsi moji prijatelji so prišli iz Tokia na jug v Osako in včeraj so prespali pri meni in še dveh, ki živimo v Osaki in delamo v SANYO, kar na tleh v sobi," dodaja.

Zmeda v prometu in težave z električno oskrbo
V Tokiu je bilo današnje jutro v znamenju prometne zmede, ki so jo povzročile napovedi izklopov električne energije. Na železniških postajah na obrobju Tokia so nastale kolone vozil. V skladu z uradnimi obvestili bi moral danes ob 7. uri začeti veljati nov režim oskrbe z elektriko v Tokiu in okoliških prefekturah, ki jih je prizadel potres. Območja so razdelili v pet območij, kjer bodo elektriko izklapljali ciklično po tri ure v vsakem območju, poroča STA.

Podjetje Tepco je zjutraj nenadoma prestavilo začetek izklapljanja in s tem povzročilo dodatne nejasnosti glede prihodnjih načrtov oskrbe z elektriko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.