Svet
26 ogledov

"Bojim se, da bo Hrvaška ostala brez dela morja"

Ivo Sanader Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader je danes ponovil, da je julija 2009 odstopil, ker ni želel sprejeti sporazuma s Slovenijo o meji.

"Nisem želel sprejeti izsiljevanja Slovenije in nekaterih v Evropi. O vsem bom spisal knjigo, ki jo bom objavil po vstopu Hrvaške v EU, ker ne želim ogrožati hrvaškega članstva," je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader dejal v pogovoru za oddajo Hrvaške televizije (HTV) V nedeljo ob dveh.

Kot je pojasnil, ni želel sprejeti tistega, kar je sprejela njegova naslednica Jadranka Kosor, ko je s prejšnjim slovenskim premierjem Borutom Pahorjem podpisala arbitražni sporazum, vključno z "razvpito besedo junction".

"Beseda pomeni teritorialni stik, ki se omenja v sporazumu Kosor-Pahor. Zaradi tega sem junija 2009 zavrnil dogovor in potem odšel," je zatrdil Sanader.

"Bojim se, da bo Hrvaška ostala brez dela morja"

Kot je spomnil, sta se slovenski in hrvaški parlament zavezala, da bosta potrdila odločitev arbitražnega sodišča glede meje med državama. Ocenil je, da se bo to verjetno zgodilo, še preden bo Hrvaška vstopila v EU.

"Bojim se, da bi zaradi stika slovenskega teritorialnega morja z odprtim morjem Hrvaška ostala brez dela svojega morja, se pravi teritorija, in na ta način plačala vstop v EU," je dodal.

Za njegov odstop kriv sporazum s Slovenijo

Poudaril je, da je bil to pravi razlog za njegov odstop in da ne gre za nikakršen alibi ali skrivanje dejanskih razlogov. Omenil je sicer, da je bilo razlogov več, med drugim tudi utrujenost po 20 letih političnega življenja.

Po njegovih besedah Slovenija znova izkorišča svoje članstvo v EU in pritiska na Hrvaško tudi v primeru spora o Ljubljanski banki, ki ga pogojuje z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.

"Storil sem napako, ker sem odstopil"

Na vprašanje voditelja oddaje, ali to pomeni, da bi moral hrvaški premier Zoran Milanović zaradi tega odstopiti, je Sanader odgovoril, da ne. Po njegovih besedah se je treba boriti, da pride do ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

Zdaj meni, da je naredil napako, ker je odstopil s položajev predsednika vlade in HDZ. "Če bi ostal premier, sporazuma s Slovenijo ne bi podpisal, je pa tudi vprašanje, kdaj bi potem Hrvaška vstopila v EU," je dodal. "Lahko me imate za strahopetca, a nikoli ne bom prepustil dela ozemlja za članstvo v EU," je zatrdil.

Po njegovih besedah nihče ne bi odstopil s položaja najmočnejše osebe v državi, če bi imel karkoli na vesti ali bil kriminalec, saj se je najlažje braniti z najmočnejšega položaja. Sicer pa je zanikal ugibanja, da se namerava vrniti v politiko. Po koncu postopkov naj bi se ukvarjal s poslovnim svetovanjem.

Kosorjeva logična izbira

Med drugim je dejal, da je bila Kosorjeva logična izbira za njegovo naslednico, ker je bila dolga leta njegova najbližja sodelavka. Sicer pa danes ocenjuje, da je bila ta izbira napačna ter da bi bilo bolje, da bi za predsednika HDZ predlagal takratnega predsednika sabora Luko Bebića.

Živi od pokojnine in ženine plače

Dejal je, da živi od saborske pokojnine in soprogine plače, kar je približno 20 tisoč kun ali slabih tri tisoč evrov na mesec, ter da njegovi odvetniki za zdaj delajo brezplačno.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 12:45 01.oktober 2012.

    Odstopil je zaradi kraje državnega denarja, prepričan , da bo Kosorica naredila vse , da se nobeden iz sodne veje oblasti, ne bo upal dotakniti njegovega kriminalnega delovanja. Pa se je zahebal, ker je Kosorica njega za svojo začetno popularnost ...prikaži večt prva pritisnila. Ja sam revca ni vedela , da je kradla tudi sama njena stranka HDZ. Ko je svet stranke ugotovil , kolko je glupa , so začeli žagati tudi njo. Ispadlo je pa , da je narod odžagal in njo in HDZ, vsaj mislim da za vedno .

  • Ferluci 09:26 01.oktober 2012.

    Ni teslo, boril se je za svojo državo! Teslo je naš bivši predsednik vlade, ki ga je Jadranka ovila okrog prsta in ji je popustil na vsej črti...!

  • Avatar roksa
    roksa 18:59 30.september 2012.

    teslo hrvaško!!!!