Svet
14 ogledov

"Bojkotirjate Barillo"

Mitja Blažič pred lokalom Open po napadu. Boštjan Tacol
Na italijanskih spletnih socilanih omrežjih je postala hit pobuda #BoicottaBarilla zaradi izjave Guida Barille, da v oglasih za njihove testenine ne bi nastopala homoseksualna družina. Gejevski aktivist Mitja Blažič opozarja, da se družba mora odzvati na taka sporočila.

Guido Barilla, prvi mož vodilnega italijanskega proizvajalca testenin, skuša opravičiti svojo pripombo  na račun homoseksualcev, a  je na spletnih socilanih omrežjih že postala hit pobuda #BoicottaBarilla. Barilla je namreč v intervjuju za neko radijsko postajo dejal, da v oglasu za njihove testenine ne bi nikoli nastopila homoseksualna družina. Pojasnil je, da je zanje vrednota tradicionalna družina, homoseksualci pa lahko tudi jedo druge testenine.

Pomembno je odreagirati

"Bomo pa to upoštevali in jedli drugo pašto,“ pravi novinar in aktivist za pravice istospolno usmerjenih Mitja Blažič.  "Sam imam sicer rad te testenine. Morda za neko multinacionalko kot je Barilla niti ni pomembno, če ji bo zaradi bojkota padla prodaja za kakšnih pet ali deset odstotkov. Pomembno je, da se družba odzove na taka sporočila, ki vodijo v diskriminacijo posameznih družbenih skupin in se tega ne pomete pod preprogo,“ razloži. Blažič spomni, da so v Sloveniji podobne izkušnje imeli z bovško turistično organizacijo - s katerimi pa zdaj zgledno sodelujejo -, gejevska skupnost  je bojkotirala tudi Petrolove servise, ker so sponzorirali Festival družin (na katerih homoseksualne družine niso zaželene).

Sporočilo ni nedolžno

Sogovornik med drugim poudari, da je pri nas tovrstna diskriminacija prepovedana tudi z zakonom o uresničevanju načela enakega obravnavanja. "Danes bo družba izločila geje, jutri priseljence, potem delavce, zgodovina nas uči, da gre tako naprej,“ meni. "Cel svet pozna Barillo in njen prvi mož ni kdor koli, zato je za diskriminatorje vsako tako sporočilo potrditev, da lahko to počne še naprej,“ izpostavi. Temu smo bili, nadaljuje,  priča tudi v Rusiji, kjer se je po sprejetju zakonodaje, ki prepoveduje promocijo homoseksualnosti, povečalo število napadov na geje.


Komentarjev 12
  • neuromouse 11:55 26.februar 2014.

    A zdaj če ti je vrednosta tradicionalna družina, si homofob?

  • smejka 15:56 28.september 2013.

    pa še o vzgoji...idealna je srečna družina za vzgojo,..le teh pa je vedno manj..Denar in naziv ni pogoj za dobro vzgojo,pa veza moški ženska tudi ne(pa alkohol,prevare,laži...)torej?

  • smejka 15:54 28.september 2013.

    Pa kaj je ta svet nor...ne bom se odločila za izdelek,če ga reklamira recimo homoseksualec in ne skočila z mostu,ker je to recimo storil znan igralec,ampak zato ker to želim preizkusit sama...mislimo z glavo in delajmo kar nam je všeč ...prikaži več in ne kar nam vsiljujejo mediji