Svet
34 ogledov

Bolezen napadla makova polja

Pridelek maka, ki ga gojijo v sedmih od 34 afganistanskih provinc, bo letos prec Žurnal24 main
Doslej neznana bolezen redči makova polja v Afganistanu. Združeni narodi (ZN) se bojijo, da bi to lahko povišalo cene heroina in kmete spodbudilo k obdelovanju novih površin makovih polj.

O bolezni poročajo iz večjega števila provinc, lokalni prebivalci, ki jim prodaja opija, iz katerega se proizvaja heroin, predstavlja precejšen del dohodkov, pa so za bolezen že obtožili Natove sile. Ti so seveda te obtožbe zavrnili kot povsem nezaslišane.

V ZN se bojijo, da bi bolezen lahko prizadela tudi posevke granatnih jabolk, marelic in jabolk, ki jih mednarodna skupnost spodbuja. Ubijalska bolezen bi lahko tudi zavrla prizadevanja ZN, da kmete spodbudijo k pridelavi manj donosnih vrst sadja in zelenjave, če bodo začele cene opija špekulativno rasti.

To bi po besedah predstavnika Urada ZN za droge in kriminal v Kabulu Jean-Luca Lemahieuja lahko pridelavo opija pognalo v neslutene višave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.