Svet
9 ogledov

Bolgari volijo predsednika

Bolgarija Reuters
V Bolgariji poteka drugi krog predsedniških volitev. Borba za mesto naslednika Georgija Parvanova, ki je na čelu države prebil dva zaporedna mandata, se nadaljuje med Rosenom Plevneljevom in Ivajlom Kalfinom, ki sta v prvem krogu 23. oktobra dobila največ glasov, a ne potrebne absolutne večine.

Rosen Plevneljev, priljubljeni nekdanji minister za gradbeništvo in kandidat vladajoče desno usmerjene stranke GERB, je v prvem krogu po podatkih volilne komisije zbral 40,11 odstotka glasov. Nekdanji zunanji minister in sedanji evropski poslanec Kalfin iz opozicijske stranke socialistov je na drugi strani dobil 28,96 odstotka glasov.

Plevneljev je sicer svojo prednost prvega kroga označil za zgodovinsko, a analitiki za drugi krog napovedujejo tesno bitko.

Tako Plevneljev kot Ivajlo Kalfin sta sicer napovedala, da se bosta v primeru izvolitve na položaj predsednika aktivno borila proti korupciji in poskušala izboljšati življenjski standard prebivalstva Bolgarije, ki vse od vstopa v Evropsko unijo leta 2007 ostaja najrevnejša država Unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volišča so se za 6,9 milijona volilnih upravičencev odprla danes ob 5. uri zjutraj po srednjeevropskem času in se bodo zaprla ob 18. uri. Prvi rezultati glasovanja naj bi bili znani še danes zvečer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.