Svet
6 ogledov

Bolivija do morja kar s predorom

Bolivija ni nikoli pozabila izgube svoje morske obale. Zdaj jo poskuša nadomesti Žurnal24 main
Čile je voljan premisliti o predoru pod svojim ozemljem, prek katerega si želi Bolivija po več kot sto letih znova dobiti lasten dostop do morja.

Bolivija svojemu sosedu predlaga, da bi globoko pod ozemljem na severu Čila, tik ob stičišču meje s Perujem, zgradili 150 kilometrov dolg predor, ki bi se končal v morju na umetnem otoku v Tihem oceanu.

Načrte za predor so zrisali arhitekti Humberto Eliash, Carlos Martner in Fernando Castillo Velasco, predor pa naj bi se imenoval Črta složnosti. Revna Bolivija ni nikoli pozabila izgube 400 kilometrov svoje obale, ki jo je izgubila pred 130 leti v vojni proti Čilu. Država ima tako celo v ustavi zapisano, da je temeljni cilj države pridobiti nazaj dostop do morske obale.

Vendar pa ideja o predoru odpira številna zapletena politična vprašanja. Umetni otok, ki bi ga zgradili Bolivijci, bi bil namreč v tistem delu morja, ki si ga med seboj lastita tako Čile kot Peru. Slednji je tako proti Čilu marca na Mednarodnem sodišču v Haagu celo vložil tožbo.

Poleg tega Bolivija in Čile nimata posebno trdnih diplomatskih odnosov, šele v zadnjem času sta njuna voditelja Evo Morales in Michelle Bachelet sprejela načrt po otoplitvi odnosov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.