Svet
2 ogledov

Bolj nalezljiva in toksična

e.coli Žurnal24 main
Izvora okužb, ki jih je povzročila nova podvrsta bakterije E.coli, morda nikoli ne bomo poznali. Pahor zagotavlja, da je hrana na slovenskih policah varna.
Za preprečevanje okužb je pomembno:
- temeljito umivanje rok pred rokovanjem z živili, pred jedjo, po kontaktu s surovimi živili, po uporabi stranišča, kontaktu s hišnimi ljubljenčki;
- pri pripravi hrane pazimo, da ne prihaja do navzkrižnega onesnaženje živil preko drugih živil, osebja pri pripravi živil, pribora, kuhinjske opreme;
- da uživamo dobro termično obdelana živila, meso tudi v notranjosti mora doseči 70°C;
- sveže sadje in zelenjavo je treba temeljito oprati, tudi preden ju olupimo, da ne bi z mikroorganizmi, ki so lahko na površini lupine, pri lupljenju kontaminirali notranjosti sadja in zelenjave. (M. T.)

Podvrste bakterije Escherichia coli, zaradi katere je v Nemčiji umrlo že 18 ljudi, do sedaj ob izbruhih bolezni še nismo videli, so sporočili s Svetovne zdravstvene organizacije. Pričakujejo, da bodo v naslednjih dneh iz laboratorijev pridobili več informacij.

Kitajski znanstveniki iz Inštituta za genomske raziskave v Pekingu so povedali, da ima ta podvrsta bakterije E.coli gene, ki so odporni na določene vrste antibiotikov in so visoko toksične. "Gre za novo sev bakterije, ki je veliko bolj nalezljiv in proizvaja več toksinov."

Izvor bo morda ostal skrivnost
R
einhard Burge, predsednik Inštituta Roberta Kocha, nemškega nacionalnega centra za bolezni, je za BBC povedal, da "morda nikoli ne bomo poznali izvora okužb". Izrazil je sočutje do španskih kmetov, prizadetih zaradi napačnih obtožb, da so za izbruh bolezni krive njihove kumare.

"Hrana na slovenskih policah varna"
Premier Borut Pahor je zatrdil, da je vsa hrana na slovenskih policah varna. Kot je dejal minister za kmetijstvo Dejan Židan so slovenski inšpektorji hitro ukrepali. Zelenjavo ves čas vzorčijo in po do sedaj znanih rezultatih je vsa zelenjava v Sloveniji varna. Na tiskovni konferenci, ki so jo napovedali za jutri, bodo pojasnili, kakšni bodo prihodnji ukrepi in kako se samozaščititi. Židan je še dejal, da bodo o bakteriji na izrednem zasedanju 17. junija razpravljali tudi kmetijski ministri.

18 smrtnih primerov
Do zdaj se je z bakterijo Escherichia coli, ki lahko povzroči smrtonosni hemolitični uremični sindrom (HUS), okužilo že več kot 1500 ljudi. V sredo so poročali o 365 novih primerih, približno četrtina med njimi je vključevala HUS, stanje, v katerem so prizadete kri in ledvice. Zaradi bolezni je do zdaj umrlo 18 ljudi, 17 Nemcev in en Šved.

Med novimi primeri sta dve osebi iz ZDA, obe sta nedavno potovali v Hamburg, kjer je bila odkrita večina okužb. Poleg Nemčije so o primerih bolezni poročali tudi iz osmih drugih evropskih držav – Avstrije, Danske, Nizozemske, Norveške, Španije, Švedske, Švice in Velike Britanije. Vsi okuženi v omenjenih državah so bodisi nedavno živeli v Nemčiji bodisi so bili tam na potovanju.

Rusija prepovedala uvoz
Številne države so sprejele različne zaščitne ukrepe, vključno z omejitvijo uvoza ali umikom zelenjave iz prodaje. Rusija je prepovedala uvoz sveže zelenjave iz držav Evropske unije. Vodja ruske agencije za varstvo potrošnikov Genadij Onišenko je ob tem izrazil kritike glede evropskih zdravstvenih standardov. "Okužbe z E. coli kažejo, da evropska zdravstvena zakonodaja, ki jo poskuša implementirati tudi Rusija, ne deluje," je dejal. Evropska unija sicer v Rusijo izvozi eno četrtino sveže zelenjave.

Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je potrdil, da bo Španija zahtevala nadomestilo za izgube, ki jih je država utrpela zaradi navedb, da so španske kumare krive za širjenje nevarne bakterije Ehec. "Zadnje raziskave španskih zdravstvenih oblasti so pokazale, da za to ne obstaja niti najmanjši indic," je povedal za španski nacionalni radio.

Lahko minejo še meseci
Profesor Burger je še povedal, da je nemogoče napovedati, koliko časa bo preteklo do zadnjega primera okužbe. "Število primerov se bo zmanjšalo, vendar ne vemo, kako dolgo bo trajalo. Minejo lahko tedni ali meseci," je dejal za BBC. "Dolžina obdobja bo odvisna od tega, ali je okužena hrana še vedno v skladiščih in aktivnosti primarnega vira okužbe."

Škodo, ki so jo zaradi obtožb utrpeli španski kmetje, ocenjujejo na 200 milijonov evrov tedensko. Burger je pojasnil, da je do napačnih obtožb prišlo, ker so morale oblasti reagirati hitro in takoj omejiti tveganje, četudi se je pozneje izkazalo, da so bili sklepi napačni. "Nismo želeli dolgo čakati, a tudi ne sprožiti lažnega preplaha," je dejal. "Oboje je težko uravnotežiti." Dodal je, da mu je zelo žal za španske kmete in da popolnoma razume njihove pritožbe. "To je zelo slaba situacija," je povedal.

Komentarjev 1
  • privat 12:34 09.julij 2011.

    ja ta civilizacija bo morala na en način ,ki ga bo narava izmislila tudi umreti...