Svet
6 ogledov

Bolje ven kot notri

Banksy Reuters
Britanski umetnik Banksy navdušuje in razburja Newyorčane.

Britanski umetnik, poznan pod psevdonimom Banksy, že od 1. oktobra razburja Newyorčane s svojim projektom Bolje ven kot notri, v sklopu katerega po mestu riše grafite in preseneča z drugimi projekti, ki jih nekateri varujejo, drugi pa uničujejo.

Newyorški župan ni navdušen

Banksyju je uspelo razburiti tudi velikega ljubitelja umetnosti, župana Michaela Bloomberga, ki za umetniške projekte sicer na leto namenja več kot milijon dolarjev. Bloomberg je namreč izjavil, da v mestu ni večjega podpornika umetnosti, kot je on sam, vendar pa Banksyjeva dejanja uničujejo lastnino, saj so grafiti znamenje razkroja in izgube nadzora.

Kot je poročal New York Post, se je na lov za Banksyjem, ki o svojih projektih po potekih akcij javnost obvešča prek svoje spletne strani, pognala newyorška policija. Vendar, kot je sporočila, lova za umetnikom ni umestila med svoje prednostne naloge. Banksy je na novico o policijskem pregonu odgovoril z besedami, da "ne bere vsega, kar verjame v časopisih".

Risal bo do konca meseca

Banksy je svoj projekt začel izvajati 1. oktobra, trajal pa naj bi do konca meseca. V New Yorku tako vsak dan odkrijejo kak njegov grafit ali platno, ki pa po navadi ne obstaneta prav dolgo. Drugi grafitarji jih poskušajo uničiti. Dokler niso vedeli, da gre za dela znanega umetnika, pa so to počeli tudi lastniki zgradb. Zdaj jih nekateri varujejo z varnostniki in steklenimi pregradami. Grafite na javnih zgradbah pa zaradi županovega odnosa do Banksyjevega dela hitro očistijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.