Svet
13 ogledov

Boljši za Slovenijo je Josipović

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave bo Josipović (levo) slavil, Bandić (desn Žurnal24 main
Hrvaška predsedniška kandidata Ivo Josipović in Milan Bandić sta odvrgla rokavice in se lotila drug drugega. Drugi krog je uradno potrjen. Za Slovenijo je primernejši kandidat Josipović.

Hrvaška volilna komisija je potrdila, da je v nedeljo na predsedniških volitvah zmagal kandidat SDP Ivo Josipović, ki je zbral 32,42 odstotka glasov. V drugi krog se je uvrstil tudi neodvisni kandidat Milan Bandić s 14,83 odstotka glasov.

Izidi so dokončni in tako uradni, ker se je komisija danes odločila, da ne bodo ponovili volitev v Kravarskem. Tam so namreč ugotovili nepravilnosti (zamenjava identitete volivcev). Predsednik državne volilne komisije Branko Hrvatin je povedal, da izidi s poslednjega neobdelanega volišča nikakor ne morejo vplivati na končne izide.

Udeležba na nedeljskih volitvah je bila 43,96-odstotna, kar je za približno sedem odstotkov manj kot na predsedniških volitvah leta 2005. Josipović in Bandić se bosta pomerila v drugem krogu predsedniških volitev 10. januarja 2010, zmagal pa bo tisti, ki bo prejel večje število glasov.

Začel je tudi teči 48-urni rok za možne ugovore predsedniških kandidatov.

Türk: šele prvi krog
Za komentar hrvaških predsedniških volitev smo prosili tudi slovenskega predsednika države Danila Türka, vendar so nam iz kabineta sporočili, da je mimo šele prvi krog in da bo volitve komentiral, ko bo znan novi hrvaški predsednik.
Iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja so nam prav tako sporočili: "Predsednik vlade Borut Pahor do zaključka volilnega procesa na Hrvaškem ne komentira rezultata hrvaških predsedniških volitev. Slovenski premier tudi ne komentira (nobenih) notranjepolitičnih zadev Republike Hrvaške.“

Bandić kot Janković
Za Slovenijo je bolje, če v drugem krogu zmaga Josipović, pravi dopisnik Hrvaške televizije iz Slovenije Damir Smrtić, čeprav je res, da je med glasovanjem o ratifikaciji arbitražnega sporazuma v saboru Josipović v nasprotju s svojo stranko SDP glasoval proti.

"Josipović je človek, ki se ukvarja s politiko. Bandić je človek kot Janković (ljubljanski župan, op. p.), človek iz naroda, ki bo naredil vse za ljudi. V vsakem primeru je močnejši politik Josipović," pravi Smrtić.

Meni, da bo v drugem krogu zmagal Josipović, čeprav je vse odvisno od volilne kampanje, v kateri se obetajo udarci pod pas. Prav tako, pravi Smrtić, na Hrvaškem pričakujejo večjo volilno udeležbo, ki je zdaj znašala slabih 44 odstotkov.

Po mnenju Smrtića je tudi za Hrvate boljše, da zmaga Josipović kot izkušen politik.

Josipović bo konstruktiven
Da bo zmagal Josipović, je prepričan tudi novinar reškega Novega lista Denis Romac, ki pa se mora pripraviti na trd boj pred drugim krogom. "Bandić se ne bo nikoli predal. Boril se bo z rokami in nogami," pravi Romac. "Josipovića bo skušal diskreditirati."

In čeprav je Bandić po njegovem mnenju pokazal večjo odprtost do arbitražnega sporazuma, Josipović pa je glasoval celo proti, bo po mnenju Romaca slednji, če bo izvoljen, konstruktiven v odnosu do Slovenije. "Josipović ne bo zapreka pri odnosih med Slovenijo in Hrvaško," pravi Romac.

So pa nekateri hrvaški mediji že zapisali, da sta si Josipović in Türk tako podobna, da bosta brez težav komunicirala.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Glasujte za svetlobo"

Glede na izjave hrvaških predsedniških kandidatov bo drugi krog hrvaških predsedniških volitev  veliko bolj zanimiv kot prvi, saj sta takoj po prvih rezultatih kandidata že začela z obračunavanjem.

 

"Pravica je zmagala," je po objavi prvih rezultatov povedal Josipović. Za drugi krog pa volivcem svetuje: "Pozivam vas, da glasujete za pravico, za pravično Hrvaško, glasujte za svetlobo in ne za temo."

"Upravljajo ga z daljincem"

Tudi Bandić je ob objavi rezultatov dobil zalet, saj je glasno vzkliknil: "Fantje, gremo na delo." Volivcem pa svetuje: "Potrebujemo predsednika iz naroda in ne abstraktnega človeka iz strankarskega lobija." Josipovića je označil kot človeka, ki deluje na daljinski upravljavec predsednika SDP Zorana Milanovića.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Je pa pomoč pri kampanji Bandiću obljubil splitski župan Željko Kerum, ki je znan kot eden najbogatejših Hrvatov in po škandalozni ločitvi. Kot pravi, je imel pred prvim krogom Bandić katastrofalno kampanjo, kar se vidi tudi po rezultatu.

Mesić podpira Josipovića

Aktualni predsednik Stjepan Mesić ne skriva, da se mu zdi Josipović veliko bolj primeren naslednik kot Bandić.

 

Njegova naklonjenost Josipoviću je celo tako očitna, da je predavatelj s pravne fakultete Ivan Rimac izjavil, da dvomi, da bo Mesić sploh predal mandat, če bo izvoljen Bandić.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

HDZ ne podpira nobenega
Takoj po prvih rezultatih se je sicer pojavilo vprašanje, koga bo v drugem krogu podprla vladajoča HDZ, katere kandidat Andrija Hebrang je doživel poraz.

Predsednica HDZ Jadranka Kosor je jasna: "HDZ ne bo v drugem krogu podprl nobenega kandidata. V drugem krogu nimamo kandidata, ki bi ga priporočili volivcem."

Ali to pomeni, da je vladavine HDZ konec? Kosorjeva tega ne verjame, prepričana je, da bo stranka na parlamentarnih volitvah leta 2011 spet slavila.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Hebrang pa je za poraz obtožil neenotno desnico, ki je imela preveč kandidatov, zato so se glasovi razpršili. 

"Čestitam odpadnikom HDZ-ja, ki so postali marionete v rokah krojačev hrvaške usode," je bil piker po objavi rezultatov.

Bodo odločali volivci HDZ-ja?
A ravno volivci HDZ-ja bi lahko pripeljali do preobrata v drugem krogu, čeprav trenutno bolje kaže Josipoviću.

Drugi krog
10. januarja bodo hrvaški volivci znova odločali o novem predsedniku.

Bandić je namreč po mnenju analitikov pobral od 20 do 30 odstotkov glasov volivcev HDZ-ja. Celo v tradicionalno HDZ-jevsko obarvanem volilnem telesu v Bosni in Hercegovini je pobral glasove kandidatu te stranke Hebrangu.

V drugem krogu bi se lahko zato tisti volivci, ki so v prvem volili Hebranga, odločili za Bandića, kar bi lahko povzročilo preobrat v prid Bandića.

Je pa ta neslavno pogorel v lastnem Zagrebu, kjer je župan, saj so prebivalci hrvaške prestolnice svoje glasove raje dali Josipoviću.

Poraz HDZ
So pa pretekle volitve velik udarec ne le za stranko HDZ, ampak celotno vlado. Njen kandidat Hebrang je sicer zasedel tretje mesto, a je dobil le 12,02 odstotka glasov. HDZ-jevci so bili trdno prepričani, da bo kandidat vladajoče stranke prišel v drugi krog.

Prijateljska do Slovenije
Sredi decembra je Žurnal24 obema kandidatoma, ki sta se zdaj uvrstila v drugi krog, zastavil tudi vprašanji glede politike do Slovenije in arbitražnega sporazuma v primeru izvolitve.

Josipovič je odgovoril, da arbitražnega sporazuma ne podpira in da se zavzema za rešitev pred meddržavnim sodiščem OZN. Glede odnosa do Slovenije pa je napovedal: "Slovenija je zagotovo zgodovinsko in politično ena od držav, s katerimi mora Hrvaška gojiti posebne odnose. Gospodarstvi sta komplementarni, prijateljstva, sorodstva in nacionalni manjšini nas nerazdružljivo povezujejo."

Bandić je arbitraži sicer načeloma naklonjen, vendar nikakor ne na račun celovitosti Hrvaške. Glede politike do Slovenije v primeru izvolitve pa je za Žurnal24 izjavil: "Krepitev sosedskih odnosov s Slovenijo bo med prioritetami tako regionalne kot zunanje politike. Prav tako pa bom pošten pogajalec v primeru kakršnihkoli iger na račun hrvaških interesov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.