Svet
1186 ogledov

Bolnišnica ostala brez vode in kisika: "Bolniki od žeje kričijo"

Gaza Izrael
1/10
Profimedia
Izraelska vojska je vdrla v osrednjo bolnišnico v Dženinu. Združeni narodi opozarjajo, da se civilisti v Gazi soočajo z neposredno grožnjo stradanja.

Izraelska vojska naj bi ponoči izvedla več novih racij na zasedenem Zahodnem bregu. V Dženinu so vojaki vdrli v osrednjo bolnišnico Ibn Sina, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa. V domnevnem napadu izraelskega drona so bili v istem kraju ubiti trije ljudje, najmanj 14 pa je ranjenih, poročajo palestinski viri.

Okoliščine teh smrti so zaenkrat sicer nepojasnjene. Po navedbah tiskovne agencije Reuters, na katero se sklicuje britanski BBC, so bili trije Palestinci ubiti v napadu izraelskega brezpilotnega letalnika. Izraelska vojska je kasneje sporočila, da je bilo v taborišču v nočni operaciji ubitih pet oboroženih ljudi. Ni jasno, ali gre za isti ali ločen incident.

Direktor bolnišnice Al Šifa Muhammad Abu Salmiya je za BBC dejal, da jim je zmanjkalo kisika in vode in da bolniki "kričijo od žeje". Na območju bolnišnice je več kot 650 bolnikov, 500 zdravstvenih delavcev in 5000 ljudi, ki so tam poiskali zavetje. Prekinjena je komunikacija med posameznimi stavbami bolnišnice. 

Več palestinskih virov je poročalo, da so izraelski vojaki vstopili v bolnišnico Ibn Sina in prisilili tamkajšnje zdravstvene delavce, da jo zapustijo. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera so jih približno eno uro zasliševali, nato pa izpustili.

Omenjena bolnišnica se nahaja na območju begunskega taborišča Dženin, kjer je izraelska vojska redno posredovala še pred napadi gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra. Da je izraelska vojska vstopila v taborišče, je poročala tudi francoska tiskovna agencija AFP.

Racije je izraelska vojska po poročanju Wafe izvedla tudi v mestu Ni'lin blizu Ramale, ki leži okoli sto kilometrov južno od Dženina. Tam naj bi pridržala najmanj 28 ljudi, navaja BBC.

Nevarnost, da se vojna razširi na Zahodni breg

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so bili v streljanju na kontrolni točki v mestu Hebron, prav tako na Zahodnem bregu, ubiti štirje ljudje, domnevno trije "teroristi Hamasa" in izraelski vojak. Ubiti borci Hamasa naj bi načrtovali strelski napad na izraelsko vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V času najnovejše zaostritve konflikta je izraelska vojska po navedbah Palestincev na Zahodnem bregu prijela več kot 2000 ljudi. Izraelska vojska trdi, da jih je prijela več kot 1400 in da jih je večina povezanih s Hamasom. V racijah in spopadih je bilo ubitih najmanj 180 Palestincev in trije Izraelci. Vse več pa je tudi poročil o nasilju judovskih naseljencev nad Palestinci.

Na vse večjo nevarnost, da se vojna z območja Gaze razširi na zasedeni Zahodni breg, je v četrtek opozoril visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk.

ZN: Civilisti v Gazi se soočajo z neposredno grožnjo stradanja

Civilisti v Gazi se soočajo z neposredno grožnjo stradanja, je v četrtek opozorila direktorica Svetovnega programa za hrano (WFP) Cindy McCain. V tej agenciji ZN upajo na odprtje še enega mejnega prehoda z Gazo, saj da količina hrane, ki vstopa v oblegano palestinsko enklavo, pokrije zgolj sedem odstotkov dnevnih potreb tamkajšnjega prebivalstva.

"Zaradi bližajoče se zime, nevarnih in prenatrpanih zavetišč ter pomanjkanja čiste vode se civilisti soočajo z neposredno možnostjo lakote," je v izjavi bila neposredna direktorica agencije s sedežem v Rimu.

McCain od začetka izraelske blokade Gaze opozarja na pomanjkanje, s katero se sooča več kot dva milijona Palestincev. Znova je poudarila, da je nemogoče zagotoviti ustrezno količino hrane z zgolj enim odprtim mejnim prehodom.

Omejene količine hrane in vode v Gazo lahko vstopajo le skozi mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom, ki je edini prehod, ki ni pod nadzorom Izraela. Zaradi pomanjkanja goriva je oteženo tudi dobavljanje hrane znotraj enklave, še opozarja WFP.

Umrlo več kot 11 tisoč ljudi

V ofenzivi na Gazo, ki so jo izraelske sile sprožile 7. oktobra v odgovor na smrtonosne napade palestinskega gibanja Hamas na ozemlju Izraela, je bilo doslej ubitih 11.470 ljudi, več kot 29.000 je ranjenih.

Izraelske sile so po navedbah ZN v tem času poškodovale ali uničile najmanj 11 pekarn, zaradi pomanjkanja goriva, vode in nafte pa od prejšnjega tedna ne deluje niti ena pekarna na severu enklave.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 06:37 18.november 2023.

    Članek in naslov, ki bi moral biti ves teden na naslovnici skrijete in umaknete...Tipično za vaš nacistični medij, ki se ukvarja le še s tem kako očrniti sedanjo vlado..Banda, za vsako rit palca raste...

  • Misel Topolovsek 19:56 17.november 2023.

    A za kej nočejo zdravniki, pacijenti in ljudi v bolešnici vzeti hrano, vodo, zdravila in inkubatorje ki so izraelci prinesli????? Da morejo govoriti da so izraelci krvniki.... ma dej, vsi smo vidili da so otkrili hamasove tunele pod bolešnico, mrtvo ...prikaži večo izraelko ko so jo ugrabli 7.10., slišli smo da zdravniki in personal nigdar ne spominjo besedo hamas, sm izraelce da na njih streljajo.... "Bad israelis, good Hamas"....je "res"

  • Kmodri 11:04 17.november 2023.

    Holokavst, holokavst!