Svet
14 ogledov

Bolnišnicam v Grčiji ustavili dobavo zdravil

tablete, tableta, zdravila Žurnal24 main
Švicarski farmacevt Roche je ustavil dobavo zdravil proti raku in drugim boleznim nekaterim javnim bolnišnicam v Grčiji. Enako naj bi storil tudi v Španiji, Italiji in na Portugalskem.

Švicarski farmacevt Roche je ustavil dobavo zdravil proti raku in drugim boleznim nekaterim javnim bolnišnicam v Grčiji, ki niso poravnale računov, je pred dnevi poročal Wall Street Journal.

Na vprašanje, kaj lahko Evropska unija stori v pomoč bolnikom, ki niso krivi za neporavnane račune države, pa so v komisiji pojasnili, da finančna pomoč Grčiji pokriva finančne potrebe države, a da je upravljanje na mikroravni odvisno od države.

"Grčija še ni ostala brez denarja. Od države je odvisno upravljanje finančnih sredstev. Ne vidim, kako naj bi mi posegli v nekaj, kar je v popolni odgovornosti grške države," je dejal tiskovni predstavnik komisarja za denarne in gospodarske zadeve Amadeu Altafaj Tardio.

Podobno tudi v drugih državah

Podobno naj bi Roche ukrepal tudi na Portugalskem, v Španiji in Italiji, kjer se prav tako pojavljajo podobne težave. Kar ne pomeni, da je težava le grška, pač pa evropska. V komisiji so dejali, da s temi napovedmi niso seznanjeni.

Ustavitev dobave zdravil nekaterim grškim javnim bolnišnicam je po navedbah časnika "jasen primer tega, kako evropska dolžniška kriza neposredno vpliva na potrošnike".

Po besedah izvršnega direktorja Roche Severina Schwana bolniki niso oškodovani, saj je farmacevt povečal dobavo lekarnam, ki bolj redno plačujejo račune. Dodal je še, da nekatere bolnišnice po njegovih besedah računov niso plačale že tri ali štiri leta.

Dolgovi grških javnih bolnišnic so ogromni predvsem zaradi številnih farmacevtov. Poravnale naj bi že 37 odstotkov vseh dolgov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.