Svet
128 ogledov

Bomba, ki je spremenila Hirošimo

Japonci so se poklonili žrtvam, ki jih je terjal napad na Hirošimo.
1/12
Žurnal24 main
Več sto tisoč žrtev je terjal napad z atomsko bombo na japonsko mesto Hirošima, od katerega mineva 63 let. Japonci so se žrtvam poklonili z minuto molka.

Na desettisoče ljudi se je udeležilo spominske slovesnosti v japonskem mestu Hirošima. Ob 8. uri in 15 minut po tamkajšnjem času, točno ob uri, ko je 6. avgusta 1945 ameriški bombnik odvrgel Malega dečka, se je oglasil zvon.

 
 

Tako žalosten dogodek se ne sme ponoviti.

obiskovalka slovesnosti

 
V svojem govoru je župan Tadatoši Akiba pozval države sveta k opustitvi proizvodnje jedrskega orožja. "Mi, ki si prizadevamo za odpravo jedrskega orožja, smo v večini," je dejal Akiba, ki se mu je pridružil tudi japonski premier Jasuo Fukuda. "Lani je 170 držav podprlo japonsko resolucijo ZN, ki je pozvala k odpravi jedrskega orožja. Samo tri države, med njimi ZDA, so ji nasprotovale," je dodal Akiba.

Prvi napad z atomsko bombo
Hirošima je prvo prizorišče napada z atomsko bombo. Tri dni pozneje je ameriška vojska atomsko bombo odvrgla še na Nagasaki. V eksploziji bombe je umrlo 70 tisoč ljudi, pozneje pa je za posledicami eksplozije umrlo več kot 210 tisoč ljudi. Med letoma 1950 in 1990 je približno devet odstotkov preživelih umrlo zaradi raka in levkemije, ki ju je povzročilo sevanje. Sevanje je v krogu enega kilometra povzročilo takojšnjo smrt, pri drugih ožarčenih pa hude ožige, boleče hiranje, rakava obolenja in spremembe na dedni zasnovi. Zemljišče je bilo nevarno radioaktivno še mnogo let, zaradi radioaktivnosti pa so se še desetletja po eksploziji pojavljale bolezni in rojevali prizadeti otroci.

 

Povprečna starost preživelih je več kot 75 let.

Z bombo do zmage
Razvoj atomske bombe so ZDA začele hkrati z vstopom v drugo svetovno vojno. Jedrsko bombo so najprej testirali v puščavi v ameriški zvezni državi Nova Mehika. Ameriški predsednik Harry Truman je v atomski bombi videl možnost za zmago v vojni. Vojaški odbor se je po kapitulaciji Nemčije kljub nasprotovanju generalov in znanstvenikov odločil, da bodo bombo odvrgli nad Hirošimo in Nagasakijem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.