Svet
21 ogledov

Bomba na letalu varnostni test

Žurnal24 main
Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je priznal, da je bila eksplozivna naprava, ki so jo v četrtek našli na letalu letalske družbe Air Berlin, ki je bilo namenjeno v München, varnostni test.

Šlo je namreč le za imitacijo bombe, s katero je želelo neko ameriško podjetje preizkusiti varnost na letališčih.

Varnostne sile so v sredo na letališču v namibijski prestolnici Windhoek odkrile sumljivo pošiljko, za katero so sumili, da je bomba. Pri rentgenskem pregledu prtljage so namreč prepoznali baterije, ki so bile z žicami povezane z detonatorjem in tiktakajočo uro. Pošiljko so našli med prtljago, ki naj bi v kratkem na letalu družbe Air Berlin z 296 potniki na krovu poletela proti Münchnu.

Nemčija je v Namibijo nemudoma napotila svoje preiskovalce, ki pa so ugotovili, da v pošiljki ni bilo razstreliva. S tovrstnimi pošiljkami sicer večkrat preverjajo varnostne ukrepe na letališčih.

Tokratna "bomba" je pripadala nekemu podjetju iz ZDA, ki izdeluje alarmne sisteme in naprave za detekcijo. Za katero podjetje točno gre, še ni znano. Obstajala naj bi tudi možnost, da so v preizkusu sodelovali nemški preiskovalci, a to po besedah de Maiziera ni prav verjetno.

Največja nevarnost terorističnega napada
Nevarnost terorističnega napada v Nemčiji je po oceni direktorja nemške policije Matthiasa Seegerja trenutno največja doslej. "S tem se strinjajo vsi varnostni organi," je za nemški časnik Bild dejal Seeger.

Dodal je, da obstajajo konkretni dokazi o načrtovanih napadih islamskih skrajnežev v prihodnjih tednih. "Na lestvici od ena, kar pomeni ni nevarnosti, do deset, ki pomeni akutn nevarnost napada, smo trenutno pri devet," je še ocenil direktor nemške policije. Zavrnil je tudi očitke, da se ustvarja panika.

Na udaru železnice in letališča
Kot posebej ogrožene je Seeger omenil nemške železniške postaje in letališča. Tudi on meni, da bi lahko teroristi napadli po vzoru terorističnih napadov v indijskem Mumbaiju leta 2008, ko so med drugim napadli železniško postajo in dva hotela v mestu ter streljali na nemočne ljudi.

"Taktika teroristične mreže Al Kaida je v zadnjih letih pokazala, da teroristi stavijo na medijsko privlačne teroristične spektakle, pri tem pa želijo, da napadi zahtevajo čim več smrtnih žrtev," je še dejal direktor nemške policije. Po njegovih besedah je sicer nemška policija dobro pripravljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.