Svet
8 ogledov

Bomba pred rezidenco Merklove

Bomba je tehtala nekaj več kot 100 kilogramov. Žurnal24 main
Pred berlinsko rezidenco nemške kanclerke Angele Merkel so odkrili neeksplodirano rusko bombo iz časa druge svetovne vojne.

Bomba, ki so jo odkrili v petek, se je nahajala le kakih deset centimetrov pod peščenim dvoriščem, odstranjevanje 100-kilogramskega eksplozivnega telesa pa je praktično ohromilo mestno središče.

Stanovanje Angele Merkel se nahaja na tako imenovanem Otoku muzejev. Gre za otok med dvema rokavoma reke Spree, ki je posejan s petimi muzeji umetnosti in antikvariati. Prav na dvorišču enega od muzejev so odkrili bombo, o čemer so najditelji takoj obvestili pristojne službe. Pirotehniki so se takoj lotili deaktiviranja bombe, zaradi varnosti pa so zaprli tako železniške kot tudi cestne povezave v središču mesta.

 

Odkrivanje neeksplodiranih bomb

Približno od 10 do 20 odstotkov bomb, ki so bile odvržene med drugo svetovno vojno v Nemčiji, ni nikoli eksplodiralo. Večino so jih našli takoj po koncu vojne, na tisoče so jih odkrili v zadnjem desetletju.

Neimenovani viri so ob tem poročali, da se je med odstranjevanjem bombe v zavarovano območje v svoji limuzini pripeljala tudi Merklova v spremstvu varnostnikov, na hitro vzela nekaj predmetov iz stanovanja in se nato bliskovito odpeljala s prizorišča. Neeksplodirane bombe iz druge svetovne vojne so sicer skorajda stalnica v številnih nemških mestih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.