Svet
19 ogledov

Bomba v trenutku umorila 80 tisoč ljudi

Obletnica v Hirošimi Reuters
V Hirošimi se je v spomin na umrle ob 67. obletnici prve uporabe jedrskega orožja v vojni zbralo 50 tisoč ljudi. Med njimi so bili tudi tisti, ki so tragedijo preživeli.

Z zvonjenjem zvona miru in minuto molka so se poklonili vsem, ki so umrli za posledicami eksplozije atomske bombe. Na seznamu, ki se vsako leto podaljša za več sto imen, je že več kot 270 tisoč ljudi.

"Dogodkov iz Hirošime se ne sme nikoli pozabiti,"
je ob tem poudaril japonski premier Jošihiko Noda. Župan Hirošime Kazumi Macui pa je svetovne voditelje pozval k uničenju jedrskega orožja, japonsko vlado pa opozarja, naj energetska politika ne ogroža njihovih državljanov.

Bomba tehtala štiri tone

Ob osmi uri in petnajst minut po lokalnem času je pred 67 leti nad Hirošimo eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana. V krogu 1.500 metrov okoli središča eksplozije so v trenutku umrli praktično vsi ljudje, okoli osemdeset tisoč prebivalcev. Do konca leta 1945 je radioaktivnemu sevanju podleglo 140 tisoč ljudi. Eizo Nomura je eden redkih, ki je eksplozijo preživel, čeprav je bil od središča oddaljen le okoli 170 metrov. V času detonacije je bil v kleti betonske zgradbe. Edina ohranjena ruševina, znamenita kupola, ki je del spominskega parka v mestu, zbuja srh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.