Svet
4461 ogledov

Bombardirali gledališče, v katerega se je zateklo več kot tisoč ljudi

Mariupolj Ukrajina gledališče bombardiranje Profimedia
Ruske sile so v sredo bombardirale gledališče v ukrajinskem mestu Mariupolj, v katerem je bilo več kot tisoč ljudi.

"Napadalci so uničili gledališče Drama. Kraj, kjer si je zatočišče poiskalo več kot tisoč ljudi. Tega ne bomo nikoli oprostili," je v zapisu na Telegramu sporočil mestni svet v Mariupolju. Župan mesta Vadim Bojčenko je napad označil za grozljivo tragedijo in ga primerjal z genocidom.

"Edina beseda, s katero lahko opišemo, kar se je danes zgodilo, je genocid, genocid našega naroda, naših ukrajinskih ljudi. A prepričan sem, da bo prišel dan, ko bo naše čudovito mesto Mariupolj znova vstalo iz ruševin," je dejal v video sporočilu.

Mestni predstavniki so tudi objavili fotografije, ki prikazujejo belo pročelje trinadstropnega poslopja gledališča pred napadom in ruševine, iz katerih se dviga dim. Nekaj dni pred napadom je bil s satelitskih posnetkov, ki jih je delilo zasebno podjetje Maxar, razviden napis 'deti' oz. otroci v ruščini na tleh na obeh straneh stavbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mariupolj je za Moskvo ključna strateška tarča, saj bi lahko povezal njene sile na Krimu in regijo Donbas na vzhodu, s čimer bi Ukrajince odrezali od Azovskega morja.

 

Humanitarne razmere v mestu so slabe

Ruske sile mesto, ki je imelo nekdaj okrog pol milijona prebivalcev, že več dni intenzivno obstreljujejo. Oskrba z elektriko, hrano in vodo je prekinjena, humanitarne razmere pa izjemno slabe.

Ukrajinske oblasti so bombardiranje gledališča označile za vojni zločin, češ da je šlo za namerno bombardiranje. Rusija pa za napad krivi ukrajinski nacionalistični bataljon Azov, poroča nemška tiskovna agencija dpa

Nato krepi vzhodno krilo

Nato bo na Slovaškem vzpostavil dodatno bojno skupino, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov. V skupini bodo tudi slovenski vojaki. Slovenija ocenjuje, da je trenutno sposobna zagotoviti do 200 pripadnikov Slovenske vojske, je v sredo po izrednem zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju dejal obrambni minister Matej Tonin. V minulih dneh se je sicer omenjalo, da bi lahko Slovenija zagotovila do sto vojakov.

Krepitev Natovega vzhodnega krila bo danes tudi tema obiska ameriškega obrambnega sekretarja Lloyda Austina na Slovaškem, v Berlinu pa naj bi o tem razpravljala nemški kancler Olaf Scholz in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Število mrtvih civilistov narašča 

Kljub pogajanjem in zmernemu optimizmu ukrajinskih in ruskih pogajalcev, ki so v sredo nakazali možnost določenega napredka v pogajanjih, se ruska agresija in boji v Ukrajini nadaljujejo. Po podatkih ZN je doslej v napadih umrlo že najmanj 726 civilistov, med njimi 42 otrok in mladostnikov, a verjetno je žrtev še precej več. Iz Ukrajine je zbežalo že več kot tri milijone ljudi, samo v torek 90.000.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo danes preko videopovezave nagovoril nemški parlament in po pričakovanjih pozval k pomoči v soočanju z rusko agresijo. V Kijevu pa naj bi se sicer danes končala policijska ura, ki so jo v torek razglasili zaradi stopnjevanja napadov ruskih sil na prestolnico z okoli 3,5 milijona prebivalci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • LukaMB 17:59 17.marec 2022.

    Spet CIA postavljanje kadrov in miniranje zgradbe, le da so tokrat zaščiteni neonacisti v vrstah Ukrajine v Bosni pa so tako zaščitili mudžahedine od daleč stran in islamske fanatike džihadiste in stopili na njihovo stran. Rabili so nekakšen povod oziroma ...prikaži več dogodek, da lahko ZDA spelje svoj krvav in enostranski načrt. Scenarij je že znan in tudi avtorja poznamo.

  • Presvetli 16:10 17.marec 2022.

    Če želite vedeti informacije z vseh strani poiščite neodvisne poročevalce, enega od teh vam ponujam, poglejte prvi posnetek zakaj se bombardirajo bolnice, gledališča in bloki https://cafe.ba/vijesti/uzivo--video--rusi--zastaju---otvoreni-humanitarni-koridori--ceceni-u-mariupolju--ulicne-borbe-u-mariupolju

  • marko345 16:03 17.marec 2022.

    Btez dokazov se tukaj razvija denata. Edini dokaz je, fa Rusi namerno uničujejo vsr, isto so počeli v 2 SV. To je narod barnarov, posiljevali so starke ipd. Pa kdo je Putin, da bo ukazoval, kaj lahko neka država ima. ...prikaži več On je navaden kriminalec, ki misli, da na tem planetu lahko počne kar hoče. Ne ne sme, ker svet bo Rusijo ustavil, tako ali drugače, dost je tega pobalina.