Svet
11 ogledov

Bombaš iz Bostona že leto in pol na seznamu FBI

Tamerlan Carnajev Reuters
Ameriški mediji poročajo, da je bil 26-letni Tamerlan Carnajev že leto in pol na seznamu terorističnih osumljencev zvezne vlade.

Tamerlan Carnajev je bil ubit v petek na begu pred policijo, njegovega 19-letnega brata pa so kmalu za tem prijeli. Džohar Carnajev je preiskovalcem doslej povedal, da ga je starejši brat šele pred kratkim prepričal o sodelovanju pri napadu. Organizacije za zaščito državljanskih pravic skrbi dejstvo, da so osumljenca v bolnišnici zasliševali, še preden so ga seznanili s pravico, da lahko molči, in s pravico do odvetnika.

Grozi mu smrtna kazen

Skrbi so prezgodnje, saj še ni jasno, ali bo sploh stekel sodni proces. Četudi Džoharjeve izjave tožilstvo na koncu ne bi smelo uporabiti, pa je na voljo dovolj drugih dokazov za zanesljivo obsodbo. Grozi mu smrtna kazen, vendar pa lahko pride do dogovora o dosmrtnem zaporu, zaradi česar sodni proces ne bo potreben. Če držijo Džoharjeve trditve, da sta z bratom vse pripravila in izvedla sama, potem bo postopek hiter.

Teroristični osumljenec?

Več težav se zdaj obeta zvezni vladi predsednika Baracka Obame, če je informacija o tem, da je bil Tamerlan Carnajev na podlagi opozorila iz Rusije na seznamu terorističnih osumljencev že 18 mesecev, resnična. Republikanski kongresniki bodo veseli političnega darila za napade na Belo hišo, nič bolj prizanesljivi pa ne bodo niti demokrati, še posebno tisti, ki morajo naslednje leto spet pred volilce.

Nasprotujoče si informacije o areticiji

Nekaj zmede povzročajo tudi nasprotujoče si informacije o poteku aretacije Džoharja Carnajeva. Policija je uvodoma trdila, da je osumljenec streljal, preden so ga prepričali, da se vda, ko se je skrival pod ponjavo čolna na dvorišču v predmestju Watertown. Na posnetkih, ki so prišli v javnost, je slišati točo strelov. Zadnja neuradna informacija pa je, da je bil Džohar neoborožen, kar sproža nekaj vprašanj glede obstreljevanja.

Starša prihajata po truplo

Iz ruskega Dagestana naj bi danes v Boston prispela starša obeh osumljencev Anzar in Zubejdat z namenom prevzema Tamerlanovega trupla, ki ga nameravata pokopati v Rusiji. Ozadje pokojnika pa preiskuje tudi ruska policija, ki želi odkriti, ali se je med obiskom nekdanje domovine povezal z islamskimi skrajneži.

Pogreb policista | Avtor: EPA EPA
Pokopali policista

V Bostonu so medtem v sredo pokopali univerzitetnega policista, ki sta ga med begom domnevno ubila osumljenca. Med 4.000 žalujočimi je bil tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki je osumljenca v svojem slogu označil za "izprijena, sprevržena in strahopetna ponaredka džihadistov". Za Boston pa je dejal, da se je izkazal s kljubovanjem strahu pred terorizmom.

Tamerlan in Džohar Carnajev sta osumljena, da sta 15. aprila nastavila in detonirala dve doma narejeni bombi na cilju bostonskega maratona. V eksplozijah so umrli trije ljudje, več kot 180 pa jih je bilo ranjenih. V sredo so prizorišče tragedije znova odprli za javnost.

Komentarjev 1
  • Bozan Zabjek 17:42 25.april 2013.

    Tudi Žurnal 24 je vstopil globoko v ameriško umazano propagandno laž o Bostonu. Čestitam!