Svet
13 ogledov

Bombaš ne bo več videl prostosti

Shahzada je obtožnica v desetih točkah med drugim bremenila napada z orožjem za Žurnal24 main
Ameriški državljan pakistanskega porekla, ki je 1. maja na Times Squareu v New Yorku podstavil bombo, je bil obsojen na doživljenjski zapor. Ob obsodbi je dejal: "Vojna z muslimani se je šele začela!"

31-letni Faisal Shahzad je krivdo za poskus terorističnega napada na enem najbolj znanih in najbolj obljudenih svetovnih trgih priznal. Med zaslišanjem je povedal, da se je bombe naučil izdelovati v talibanskem vadbenem centru v Pakistanu, talibani so tudi finančno podprli njegov načrt.

Sodnica Miriam Goldman Cederbaum v sodbi Shahzadu ni dopustila možnosti, da bi vsaj na podlagi pogojnega odpusta še kdaj stopil izven zaporniških zidov.

Shahzad je postal ameriški državljan leta 2009, živel pa je v bližnjem Connecticutu ter se preživljal kot finančni svetovalec. Na sobotno jutro je parkiral SUV, naložen s propanovimi jeklenkami in detonatorji sredi Times Squarea ter zbežal. Še preden pa se je peklenska naprava sprožila, so bližnji lastniki trgovin že po nekaj minutah na nenavadno vozilo s prižganim motorjem in utripajočimi smerniki, iz katerega se je kadilo, opozorili policijo. Pirotehniki so deaktivirali eksplozivno napravo, Shahzada pa so preiskovalci dva dni kasneje aretirali na letališču JFK, ko je skušal zbežati v Pakistan. Tam so ga čakali žena in dva otroka.

Shahzad je upal, da bo v napadu ubil najmanj 40 ljudi. Čez dva tedna bi skušal izvesti še en napad, a njegova tarča ni znana javnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.