Svet
8 ogledov

Bombaša prijeli, drama končana

Okolico predsedniške palače so popolnoma zaprli. Na kraju dogodka je več policis
1/10
Žurnal24 main
Srbskim policistom je malo pred peto uro popoldne Draganu Mariću uspelo odvzeti bombo, nakar so ga vklenili in odpeljali na policijsko postajo. Tako se je končala pet ur trajajoča drama.
 
 

Ogroženo je samo moje življenje in sebi lahko škodujem.

Dragan Marić

 
Moški je v poslopje predsedstva prišel skozi vhod, ki je namenjen novinarjem in obiskovalcem. Neuradni viri poročajo, da je srbski predsednik Boris Tadić okoli 14.30 vstopil v stavbo predsedstva. Za zdaj še ni jasno, ali se bo Tadić srečal z Marićem. Malo pred šestnajsto uro je tiskovna predstavnica predsednika Jasminka Stojanov sporočila, da so pogajanja z bombašem še vedno v teku, ter naj bi bil predsednik v zgradbi.

Po pisanju srbskega časnika Blic naj bi eden izmed varnostnikov moškemu poskušal preprečiti vstop, nakar ga je drugi varnostnik napotil v sobo za novinarje. Časnik še navaja, da ne samo, da ni niti vstopil v stavbo, dosegel ni niti detektorja kovin, ki je le tri metre od vhoda. Marić je eno bombo vrste M-75 odložil na stol, medtem ko je iz druge izvlekel zatič.

Stari znanec policije
Gre 57-letnega Dragana Marića, ki ga policija pozna že od prej. Po navedbah beograjskega radia B 92 je Marić že večkrat prek elektronske pošte grozil, da bo zažgal predsedniško palačo. Policijski predstavnik je povedal, da je moški "psihiatrični primer", da se zadržuje na podstrešju stavbe. "Izolirali smo ga in z njim se že pogajamo." V predsedstvu so že policijske sile tako v uniformi kot v civilu, prav tako pa tudi pripadniki interventne brigade. Marić grozi zaradi sodnega procesa na sodišču za trgovino. Zaradi tega procesa je Marić že leta 2004 pred srbsko skupščino gladovno stavkal 80 dni.

 

Poslal opozorilo

Pred vdorom v predsedniško palačo je bombaš svojo namero napovedal v elektronskem pismu, ki ga je poslal na policijo in še na okoli 11 tisoč naslovov, različnim ambasadam, nevladnim organizacijam ...

V poslanem elektronskem pismu je Marić vse pozval, naj ne hodijo v predsedniško palačo, saj ne želi nikogar poškodovati. Zapisal je, da bo aktiviral bombo, če s srbsko vlado do 16. ure ne doseže dogovora o izvensodni poravnavi. ''Ogroženo je samo moje življenje in sebi lahko škodujem,'' je zapisal. Svoje zahteve je želel predati neposredno Tadiću.

Njegov propad se je začel leta 1992
Dragan Marić je podjetnik iz Valjeva, ki je bil do začetka devetdesetih eden izmed največjih uvoznikov tehnične opreme v nekdanji Jugoslaviji. Kot primer navaja podatek iz leta 1990, ko je njegova družba Grand Inter Leasing Ltd. v enem tednu poslala več kot milijon televizorjev Sony, JVC in Panasonic. Marić je na internetni strani navedel, da se je propad njegovega podjetja začel leta 1992, ko je letalska družba Jat s pomočjo ponarejenih dokumentov dobila tisto, kar ji ne pripada. Marić trdi, da družba zaradi tega ni bila nikoli kaznovana in da je takrat država legalizirala kriminal.

Včeraj na obisku Biden
Promet so v tem delu Ulice kralja Milana ustavili, pešce pa preusmerjajo na Pionirski park. Pred zgradbo je veliko policistov, pa tudi pripadniki interventne brigade. Na prizorišče je prišel obrambni minister Dragan Šutanovac ter nekaj generalov.

Do bombne grožnje je prišlo le dan po tem, ko se je Tadić v srbski prestolnici srečal z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom, ki je v sklopu svoje balkanske turneje prav danes iz Beograda odpotoval v Prištino.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.