Svet
27 ogledov

Bombni preplahi na Nizozemskem, v Gruziji in Indiji

bombni preplah na letališču Amsterdam
1/5
EPA
V Amsterdamu prijeli osumljenca zaradi katerega so ustavili letalski promet. Bombna napada tudi v Gruziji in Indiji.

"To jutro smo okoli 11. ure prejeli opozorilo o podtaknjeni bombi," je dejal predstavnik policije na letališču Martjin Peelen in dodal, da so zaradi tega evakuirali potnike na terminalih 1 in 2. Kljub temu, da niso vedeli kako resna je grožnja so po besedah drugega predstavnika policije ukrepali takoj: "Če je resno ali ne, ob vsakem bombnem preplahu moramo upoštevati določen postopek, kar smo tudi naredili."

Moškega je kasneje aretirala nizozemska vojaška policija in to kar v toaletnih prostorih. Kot je povedal predstavnik vojaške policije Robert van Kapel, so moškega aretirali po pogajanjih, tja pa naj bi se zatekel potem, ko je pojedel kosilo in odšel, ne da bi plačal. Pri sebi pa ni imel eksplozivenga sredstva.

Po navedbah pristojnih oblasti bodo proti moškemu začeli preiskavo, prezgodaj pa je še za ocene, zaradi česa bi lahko bila proti njemu vložena obtožnica. V skladu z nizozemskimi zakoni njegove identitete niso razkrili.

Letališke oblasti so medtem tudi sporočile, da letališče spet normalno deluje. Zaradi incidenta je sicer najmanj 30 letal imelo zamude. Na letališču v Amsterdamu, enem najbolj prometnih letališč v Evropi, se sicer vsak dan nahaja povprečno med 120.000 in 140.000 ljudi.

Bobna napada tudi v Indiji in Gruziji

V indijski prestolnici New Delhi je danes razneslo eksplozivno napravo pod vozilom izraelskega diplomata. V eksploziji je bil diplomat ranjen, ob njem pa še ena oseba.

Medtem je eksplozivno napravo pod avtomobilom odkril tudi voznik izraelskega veleposlaništva v Gruziji, poročajo tuje tiskovne agencije. Policija je bombo uspešno deaktivirala, je povedal tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utašvili.

Vozilo je bilo parkirano nekaj stran od poslopja veleposlaništva. V paketu je policija sicer odkrila granato, njena deaktivacija pa je bila opravljena brez škode za okolico, je še povedal Utašvili.

Na incidente se je že odzval Izrael. Po navedbah tamkajšnjega premiera Benjamina Netanjahuja stoji za eksplozijo v Indiji in poskusom napada v Gruziji Iran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.