Svet
347 ogledov

Bombnik B-21 bo strah in trepet naslednjih desetletij

Letalo B-21 Ameriška vojska
V ZDA so pred dnevi prvič pokazali podobo novega nevidnega bombnika, ki bo pomenil hrbtenico ameriške zračne prevlade v naslednjih desetletjih 21. stoletja. B-21 povzema obliko letečega krila.

Celoten projekt bombnika naslednje generacije je še vedno strogo tajen in je poznan le vrhu ameriške vojske in seveda podjetju Northrop Grumman, ki je bilo lansko jesen izbrano za dobavo vsaj sto novih letečih čudes. 

Vseeno pa so prvič doslej pri ameriški vojski pohiteli in javnosti dokaj zgodaj pokazali prvo, "umetniško" narejeno sliko, kako naj bi novi bombnik izgledal. Kako pomemben je B-21 za dokazovanje ameriške tehnološke in vojaške superiornosti, priča oglas, ki so ga pri Northropu naročili za finale Superbowla na začetku februarja in v katerem so že namignili nanj. 

So pa ob nedavni predstavitvi prve slike ostali trdno stisnjenih ustnic o kakršnihkoli tehničnih karakteristikah. 

Zgleduje se po B-2, a bo bistveno cenejši - menda

Iz slike je sicer jasno, da gre za koncept letečega krila, ki ga je pred 21 leti uvedel strateški bombnik B-2 in s katerim Američani od takrat pričnejo vsako obsežnejše posredovanje, ko je potrebno v prvem valu uničiti sovražnikovo protiletalsko obrambo. B-21 bo zaradi svoje oblike in uporabljenih materialov zelo slabo opazen za radarje. Hkrati bo začetnik pete generacije letal, ki bodo po napovedih ameriške sekretarke za vojno letalstvo Deborah Lee James imela zmožnost obsežne mrežne povezave in senzorsko natančnih sposobnosti glede napadanja ciljev ter drugih nalog, ki jih "naši nasprotniki niso še nikoli videli."

Zanimivo je, da vojska ni pristala na pritiske, da bi letalo poimenovali B-3 kot naslednika modelov B-1B lancer in B-2 spirit, temveč je vztrajala pri B-21, s čimer naj bi nakazali, da gre za letalo 21. stoletja. ZDA namreč v tem stoletju še niso izdelale kakšnega novega modela bombnika. 

Bombnik B-2 v nasprotju z drugimi bombniki zaradi svoje "nevidnosti" lahko napad | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Celotni projekt naj bi bil težek kar 21,36 milijarde evrov, vsako letalo pa naj bi bilo vredno po 512 milijonov evrov. A to so šele predvidevanja, zgodovina uči, da so podobni projekti sčasoma finančno še močno ekskalirali in povzročili tudi veliko političnih pretresov. Je pa jasno, da bo B-21 prcej cenejši od modela B-2, katerega primerek stane vrtoglavih 1,8 milijarde evrov. Ni čudno, da so jih izdelali le 21. 

Flight Global sicer navaja, da se ameriške letalske sile zanimajo za 100 bombnikov B-21, a naj bi bila tudi možnost o nakupu do 174 letal, s katerimi naj bi lahko hkrati posredovali v dveh žariščih po svetu. 

Kdaj bo B-21 prvič poletel in kdaj prišel v redno uporabo, za zdaj ne napovedujejo, gotovo pa še vrsto let ne. Pri B-2 je bil ta razkorak kar osem let. 

Ameriške sile poleg B-2 v klasičnih bombnih operacijah uporabljajo tudi Boeingov težki bombnik B-52, ki je star že 54 let, in iz 80. let izvirajoč strateški B-1B. V prihodnje naj bi  uporabi obdržali tako B-1B, ki naj bi trajal še naslednjih 20 let, in B-2, ki ima potrjen rok uporabe še vse do 2060.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1