Svet
792 ogledov

Bomo po Brexitu za potovanja v Veliko Britanijo potrebovali vizum

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Britanska vlada je v sredo napovedala, da bodo lahko državljani držav Evropskega gospodarskega prostora (EGP), ki bodo na Otok prišli po morebitnem brexitu brez dogovora, zaprosili za vizume za bivanje in delo do treh let.

S tem želi podjetjem zagotoviti, da lahko zaposlijo ali obdržijo delavce po izstopu Združenega kraljestva iz EU.

Britansko notranje ministrstvo je ob tem poudarilo, da Evropejci za krajše bivanje tudi v primeru brexita brez dogovora še naprej ne bodo potrebovali vizumov za krajše bivanje v Veliki Britaniji.

Shema bo veljala za državljane držav EGP, v katerem so poleg držav EU še Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. "Državljani teh držav, ki se bodo v Združeno kraljestvo preselili po izstopu iz EU in do konca leta 2020, bodo lahko obdržali začasni status priseljenca, ki bo veljal tri leta," je v izjavi za javnost zapisalo ministrstvo.

"To bo podjetjem dalo gotovost, da bodo lahko zaposlili in obdržali delavce tudi po brexitu," so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Za do triletni vizum bo moč zaprositi prek spleta, pri čemer bodo preverjali identiteto, tveganje za varnost in kaznovanost prosilcev.

Tisti, ki bodo želeli na Otoku ostati po izteku začasnega statusa, bodo morali za dovoljenje za bivanje zaprositi v okviru novega sistema priseljevanja, ki bo temeljil na usposobljenosti. "V prihodnosti bomo vzpostavili nov točkovni sistem priseljevanja, ki bo upošteval usposobljenost in talent prosilcev, ne države njihovega izvora," je pojasnilo ministrstvo.

Okoli 3,6 milijona državljanov EU, ki so že na Otoku, bo lahko po brexitu v državi ostalo neomejeno, če bodo zaprosili za status stalne naselitve. Doslej je zanj po navedbah ministrstva zaprosilo okoli milijon ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • stromar 16:24 05.september 2019.

    Ma kakšno vizo, na kolenih bodo prosili da bo sploh še kdo povohal great butle, zasebno ali poslovno