Svet
8 ogledov

Bomo pomagali tudi Cipru?

Eksplozija v vojaški bazi na Cipru. EPA
Ciper bi lahko zaprosil za finančno pomoč, če ne bodo izpeljani drastični ukrepi za ublažitev negativnih posledic eksplozije v tamkajšnji vojaški bazi prejšnji teden, je opozoril guverner ciprske centralne banke Athanasios Orphanides.

Orphanides je tako med drugim dejal, da je lahko v igri tudi zaprositev finančnih sredstev v okviru kriznega mehanizma za zagotavljanje stabilnosti v območju evra, imenovanega Evropski mehanizem stabilnosti (ESM).

Spomnimo, da je prejšnji ponedeljek eksplozija zabojnikov s strelivom z zemljo zravnala ciprsko vojaško bazo. "Škode še ne moremo oceniti, gre pa za biblične razsežnosti," je takrat povedal tiskovni predstavnik elektrarne v bližini oporišča, ki je popolnoma uničeno.

Ker je ogenj močno poškodoval največjo izmed treh elektrarn, so na Cipru izmenično izklapljali tudi elektriko. Ciprske oblasti so sporočile, da je elektrarna Vasiliko poškodovana še huje, kot so sprva ocenjevali. V eksploziji je umrlo 15 ljudi - med njimi je pet gasilcev, štirje člani narodne garde in dva mornarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.