Svet
10 ogledov

Bonitetno oceno Španiji znižal še S&P

Prostori bonitetne hiše Standard & Poor's. EPA
Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je Španiji, ki se omenja kot ena od možnih bolnic evroobmočja, znižala bonitetno oceno z AA na AA-.

Znižanje bonitetne ocene je hiša utemeljila z nizko stopnjo gospodarske rasti v državi ter visoko zadolženostjo zasebnega sektorja.

Znižanje sicer sledi znižanju druge bonitetne hiše Fitch, ki se je za potezo odločila prejšnji teden.

"Kljub znakom odpornosti španskega gospodarstva v letošnjem letu obstajajo ovire, ki bodo ogrožale nadaljnjo rast," so znižanje ocene obrazložili v S&P. Med ovirami so navedli visoko stopnjo brezposelnosti, zaostreno finančno situacijo, visoko zadolženost zasebnega sektorja ter pričakovano upočasnitev gospodarske rasti v ključnih trgovinskih partnerjih Španije, poroča BBC.

S&P je še opozoril, da bo v primeru, da se ekonomsko stanje v Španiji poslabša, bonitetno oceno nadalje znižal. Znižanje bonitetne ocene lahko sicer pripelje do nadaljnjih težav države, saj lahko še podraži stroške njenega zadolževanja na trgih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.