Svet
12 ogledov

Bono pozval k drugačni Evropi

Jean-Claude Juncker
1/5
EPA
Evropska ljudska stranka je danes na kongresu v Dublinu izbrala kandidata za predsednika Evropske komisije. Tam tudi Bono, Janez Janša, Franc Bogovič in Ljudmila Novak.

V irski prestolnici so danes delegati najmočnejše politične skupine v EU Evropske ljudske stranke (EPP) za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije z veliko večino glasov izbrala nekdanjega luksemburškega premiera Jean-Clauda Junckerja. Juncker, med letoma 2005 in 2013 tudi vodja evroobmočja, je že pred glasovanjem veljal za favorita, med drugim za njim stoji tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je znano, dosedanjemu vodji predsednika Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu letos poteče mandat, maja pa bodo v članicah volitve v Evropski parlament.

EPP je sprejel tudi akcijski program za obdobje 2014-2019, v njem pa po poročanju STA skupina daje poudarek na na nadaljevanju potrebnih gospodarskih reform unije v prid gospodarske rasti in delovnih mest, konsolidacijo financ in omejevanje zadolževanja. 

Bono: Naj U2 prisilijo v snemanje albuma s flamengom 

Udeležence kongresa, med njimi so bili tudi vodje SDS Janez Janša, SLS Franc Bogovič in NSi Ljudmila Novak, pa tudi ukrajinska opozicijska voditelja Vitalij Kličko in Julija Timošenko, je presenetljivo nagovoril pevec in aktivist Bono, ki je govoru izrazil podporo vodstvu tako EPP kot tudi voditeljem rivalske skupine socialistov Martinu Schulzu ter francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu. "Nihče jih ne bo navajal tukaj," je ob nenavadni potezi dejal Bono in spodbudil evropske politike k skupnemu boju za boljši svet. "Evropa je še vedno zamisel, ki mora postati občutek," je dodal in pozval vso Evropo, naj stori več v boju proti ekstremizmu in vzponu sovraštva proti priseljencem.

"Resnična žrtev je ideja Evrope in ideja, ki stoji za Evropo, saj Evropa temelji na ideji pluralnosti. Evropa ne sme biti zgolj logična alternativa nacionalizmu, biti mora strastna alternativa."

Bono je po poročanju Europeonline magazine pozval tudi k večji solidarnosti do držav v težavah in za primer navedel Španijo. "Kje je moja družinska odgovornost? Kje je vseevropska kampanja za pomoč Španiji, da bi pozvali druge, naj gredo na počitnice v Španijo, naj kupijo špansko blago, poslušajo špansko glasbo, prisilijo U2, naj naredijo album s flamengom? Saj veste o čem govorim, o dobrem sosedstvu."

Za Bonom je na govorniški oder stopila Angela Merkel. Bono "nam je pokazal novo perspektivo Evrope," je začela svoj govor. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.