Svet
3089 ogledov

Boris Johnson novi britanski premier

Ker je dobil podporo več kot dvotretjinsko podporo članov vladajoče konservativne stranke, bo Johnson jutri prevzel tudi vodenje vlade.

Nekdanji britanski zunanji minister in velik zagovornik izstopa Velike Britanije iz EU, Boris Johnson je na glasovanju članov konservativne stranke je dobil 92.153 glasov, njegov protikandidat, zunanji minister Jeremy Hunt pa 46.656. Johnson je tako dobil dve tretjini glasov in postal novi vodja britanskih konservativcev, v sredo pa bo postal tudi novi britanski premier. 

Na premierskem mestu bo Johnson nasledil Thereso May, ki je z mesta premierke odstopila po tem, ko parlament ni potrdil njenega predloga dogovora izstopa Velike Britanije iz EU. Več ministrov sedanje vlade je napovedalo odstop. 

Pozivi k predčasnim volitvam

Na izvolitev Johnsona za naslednika Mayeve se je že odzval vodja vodja laburistov Corbyn, ki je pozval k predčasnim volitvam. "Državljani te države bi morali na splošnih volitvah odločiti, kdo bo novi premier," je dejal.

"Brexit brez dogovora pomeni ukinjanje delovnih mest, višje cene ter tveganje prodaje nacionalnega zdravstvenega sistema NHS ameriškim korporacijam," je opozoril Corbyn.

Na Škotskem zaskrbljeni

Odzvala se je tudi škotska premierka Nicola Sturgeon, ki jo izvolitev Johnsona "zelo skrbi". Dejala je, da bo storila vse, da bo zagotovila upoštevanje interesov Škotske. Dodala je, da njene skrbi deli večina Škotov, ki jim ni všeč, da je ključe Downing Streeta 10 dobil nekdo s takšnimi stališči, kot so Johnsonova.

Mayeva mu je čestitala

Svojemu nasledniku je med prvimi čestitala in mu izrekla podporo Theresa May ter ga pozvala k "sodelovanju za izvedbo brexita, ki bo dober za celotno Združeno kraljestvo". Pozvala ga je tudi, da prepreči, da bi v vlado prišel Corbyn.

Nova vodja liberalnih demokratov Jo Swinson je v prvem odzivu poudarila, da Johnson ni primeren za premierja in da si Britanija zasluži kaj boljšega.

Naslednik Johnsona na mestu londonskega župana Sadiq Khan pa je ponovil, da brexit predstavlja katastrofalno grožnjo.

Komentarjev 3
  • Avatar Minovak
    Minovak 18:06 23.julij 2019.

    In prišel je dan, ko so se Angleži pribili na križ, ne zavedajoč se, da je kolonialna doba že minila. Preveč jih je samih sebe in to bo hud povratni udarec...škoda, pa tako so bili na začetku za unijo.

  • Lavdan 17:57 23.julij 2019.

    Skuštrana blondinca bosta poguba za svoji državi.

  • Kmodri 16:30 23.julij 2019.

    Ta bo UK popolnoma zavozil...