Svet
49 ogledov

Borki proti Islamski državi odvzeli potni list

Joanna Palani Facebook
22-letna Joanna Palani je Danka kurdskega porekla, o kateri so mediji pisali že lansko leto, ko je prekinila šolanje na fakulteti in se pridružila bojem proti Islamski državi. Ko se je vrnila domov, so ji vzeli potni list.

Danka kurdskega porekla se je po pisanju portala Daily Mail že lansko leto pridružila kurdskim vojaškim enotam v boju proti Islamski državi. Med drugim se je bojevala tudi v sirskem mestu Kobane, poznanem po tem, da so ga več mesecev oblegali borci islamski ekstremisti.

Mesto so uspeli ubraniti; čeprav je skoraj povsem uničeno in čeprav je njegovo prebivalstvo masovno prebegnilo v Turčijo, v zadnjih mesecih poteka obnova mesta, v katerem je pred spopadi živelo okrog 45 tisoč ljudi.

Po osvoboditvi mesta se je Joanna Palani vrnila domov na Dansko, kjer ji je tamkajšnja obveščevalna služba odvzela potni list, da se ne bi več vračala v Sirijo. "Prepovedali so mi, da zapustim Dansko. Ne vem, ali ima sploh še kak smisel, da se vračam v vojno službo," je po dejanju povedala danskim medijem.

Joanna Palani je z družino na Dansko tudi sama pripotovala kot begunka, takrat je bila stara komaj tri leta. Sprašuje se, kako lahko predstavlja nevarnost Danski, če se vendar bori proti terorizmu in Islamski državi in to na strani držav, ki jo podpira tudi Danska sama.

Pravosodni minister je na te njene besede rekel, da je črka zakona zelo jasna in da se vojakinja na odločitev vsekakor lahko tudi pritoži.

Komentarjev 8
  • erikkk 09:24 30.oktober 2015.

    Ne moreš it morit ljudi v neko drugo (četudi rodno) državo potem pa pridet živet nazaj kot čist človek v izvorni državi ...Ko enkrat začneš ubijat je nabolje da ostaneš tam za vedno ...Prav da je ne pustijo ...

  • Žurnalček 21:12 29.oktober 2015.

    A si ti tist iz desetodnevne in men iz 4 letne misliš pametovat !

  • KLOBO 13:17 28.oktober 2015.

    še malo ga cukni, pa bo po tvoje več vredna kot bataljon specialcev !!