Svet
58 ogledov

Bosanci bodo Tuša temeljito pregledali

Mirko Tuš je Tuš Oil že prodal, Tuš-mobila pa še ne, čeprav se je o prodaji veli Žurnal24 main
Podjetji nekdaj najbogatejšega Slovenca v Bosni in Hercegovini pod drobnogledom zaradi domnevnih davčnih utaj.

Davčni inšpektorji Uprave za indirektno obdavčitev v Bosni in Hercegovini (BiH) začenjajo podroben nadzor poslovanja dveh podružnic trgovskega podjetja Tuš. Tožilstvo BiH je namreč davčnim inšpektorjem v začetku tedna izdalo odredbo naj proti podjetjema Tuš d.o.o. in Tuš Trade uvedejo postopke davčnega nadzora zaradi suma davčnih utaj.

To je sicer že drugi postopek, ki so ga v zadnjih dveh mesecih inšpektorji omenjene uprave začeli proti Tuševima podjetjema.

Davčni inšpektorji prestregli verižno prodajo

Prvič so jih inšpektorji vzeli pod drobnogled sredi letošnjega septembra, ko je Tuš od uprave zahteval vračilo za dobrih tristo tisoč evrov plačanega davka na dodano vrednost (DDV). Inšpektorji so preverili na osnovi česa podjetje to od njih zahteva.

"Inšpektorji so med pregledom ugotovili, da je bila zahteva za vračilo podana zaradi verižne preprodaje opreme v trgovskih poslovalnicah med podjetjema Tuš, d. o. o., in Tuš Trade. Tuš Trade je opremo prodalo podjetju Tuš, d. o. o., pri tem so inšpektorji ugotovili velik razkorak med knjigovodsko vrednostjo prodane opreme in vsoto, po kateri je bila oprema prodana. Oprema je bila vredna dobrih 500 tisoč evrov, Tuš Trade pa jo je prodal za nekaj manj kot tri milijone evrov, " pojasnjujejo na upravi. 

Inšpektorjem se je to nerazumljivo povišanje vrednosti opreme zdelo sumljivo, saj je Tuš d.o.o istočasno zahteval za dobrih tristo tisoč evrov DDV, Tuš Trade, ki je opremo prodal, pa bi moral  toliko davka tudi plačati upravi. "A te davčne obveznosti ne morejo poravnati, saj ima podjetje blokiran račun. Dobaviteljem dolguje za skupno okoli deset milijonov evrov," dodajajo na upravi.

Zdaj mora ocenjevati izvedenec

Po opravljenem pregledu davčnih inšpektorjev bo dejansko vrednost opreme v Tuševih poslovalnicah zdaj ocenil še finančni izvedenec, ki mu je uprava naložila naj izdela natančno oceno. S samim postopkom bodo inšpektorji nadaljevali šele, ko bo dejansko jasno koliko je oprema resnično vredna.

"Naši inšpektorji so v postopku pregleda opravili pogovor tudi z odgovornima v obeh podjetjih, tako z gospodom Brankom Cokanom iz podjetja Tuš d.o.o kot tudi z gospodom Vidom Habijanom iz podjetja Tuš Trade. Gospoda Habijana so inšpektorji večkrat pozvali naj posreduje pisno pojasnilo o prodaji omenjene opreme, kar je sprva obljubil in napovedal, nato pa se ni več javil, niti ni upravil predal ničesar," še pojasnjujejo. 

Vključili so se preiskovalci

Kljub temu pa se je v preiskavo poslov podjetij nekdaj enega najbogatejših Slovencev, Celjana Mirka Tuša v BiH takoj vključili posebna preiskovalna skupina uprave in uslužbenci oddelka za izvršbe. Tem je tožilstvo BiH pred dnevi naložilo naj opravijo temeljit pregled poslovanja Tuševih podjetij v BiH od njihove ustanovitve do tega trenutka, vse nakupe in gradnje nepremičnin za potrebe poslovanja podjetij, vse dosedanje poslovne odločitve, zlasti pa medsebojno poslovanje Tuševih podjetij.

"Prav tako bo opravljen podroben pregled vseh plačanih in neplačanih davčnih obveznosti obeh podjetij. Šele po zaključku te obsežne preiskave se bo dejansko izkazalo, ali so podjetja poslovala nezakonito oziroma zagrešila kazniva dejanja davčne utaje. V tem primeru bo nemudoma vložena kazenska ovadba," še napovedujejo na upravi.

Tuš sicer trg v BiH zapušča in zapira 25 poslovalnic. Za pojasnila, kako nameravajo poravnati neplačane davčne obveznosti in dolgove dobaviteljem, smo že v začetku tedna prosili tudi  Skupino Tuš, a zaenkrat niso posredovali še nobenih odgovorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.