Svet
35 ogledov

Bosanci čakajo na pošto iz Slovenije

Slovenske novice: Začetek sojenja nekdaj najbogatejšemu Slovencu - Mirko Tuš Aleš Beno
Dobavitelji podjetij enega najbogatejših Slovencev zahtevajo 10 milijonov.

Zbornica za mednarodno trgovanje v Bosni in Hercegovini (BiH) še vedno ni prejela nobenih odgovorov na poziv, ki ga je pred enim tednom posredovala državnim institucijam v Ljubljano. Zbornica namreč med drugim prosi predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Mira Cerarja, ministrstvo za gopodarski razvoj in tehnologijo ter Gospodarsko oziroma preko nje Trgovinsko zbornico naj poskušajo po lastnih močeh in pristojnostih doseči, da bi podjetje nekdaj najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša plačalo dolgove preko 130 dobaviteljem v BiH.

Tuševi podjetji v BiH, Tuš Trade in Tuš d.o.o. se namreč nenadoma umikata s tamkajšnjega trga in zapirata trgovske poslovalnice, pri tem pa za seboj puščata za več kot 10 milijonov evrov dolgov dobaviteljem in davčni upravi BiH.

"Nihče ni niti odgovoril.To me resnično žalosti in zavedam se, da to škodi tudi ugledu Slovenije v BiH. Upamo, da se bo kdo zganil," poudarja Bruno Bojić, predsednik zbornice.

Ukrepali bodo do konca

Na ministrstvu dopis iz BiH še preučujejo, na Trgovinski zbornici (TZS) pa se očitno v pomoč dobaviteljem iz BiH ne nameravajo vključiti.

"Poslovne odločitve in pogodbeni odnosi članov naše zbornice niso predmet strokovnega dela Trgovinske zbornice Slovenije, zato vprašanj, ki se nanašajo na te vsebine, ne moremo komentirati," pravijo na TZS.

A kot pravi Bojić, oškodovane dobavitelje potrpljenje mineva. Eno od podjetij je pred tedni že vložilo kazensko ovadbo, ki jo glavno tožilstvo BiH v teh dneh intenzivno preverja in naj bi zoper Tuša in vodilne v njegovih dveh podjetij v BiH že v kratkem sprožilo postopek tudi zaradi domnevnih goljufij in oškodovanja upnikov. Tuševi podjetji pa sta pod drobnogledom tožilcem in davčnih inšpektorjev tudi že zaradi domnevnih davčnih utaj. 

"Eden od dobaviteljev je sprožil postopek neposredno zoper Mirka Tuša in vodilne uslužbence v Tuš Trade in Tuš d.o.o. V sodnem postopku so zahtevali, da se zaustavi prodaja Tuševih nepremičnin v BiH. Enostavno ne bomo več dovolili, da nas še kdo tako goljufa. Veliko od teh dobivaiteljev je že oškodovala nekdanja Ljubljanska banka," dodaja Bojić.

Na odgovore iz Slovenije so dobavitelji pripravljeni čakati le še nekaj dni. Od svojih zahtev, da jim Tuš vrne vse, kar jim dolguje, ne bodo odstopili. Jeza in razočaranje je sicer že tako velika, da so se bili dobavitelji pripravljeni odreči sploh še kakršnemukoli sodelovanju s slovenskim gospodarstvom."Javno sem pozval državljane BiH naj vendarle ne bojkotirajo slovenskih proizvodov zaradi teh dogodkov. Poudarjam, da je država veliko storila za pomoč BiH, zlasti pri približevanju BiH Evropski uniji in da je Slovenija nedvomno dobra partnerka pri vlaganju v investicije v gospodarstvo BiH. Zagotovo bom oziroma bomo še naprej podpirali poštene poslovneže iz Slovenije, ki pridejo v BiH s poštenimi nameni in želijo pošteno investirati. To je zdaj sicer prvi primer, da se nekdo umika iz trga v BiH. Do sedaj so že čisto vsa podjetja, ki so prišla v BiH in začela tu delovati, zelo hitro samo še šririla svoje poslovanje," še zagotavlja Bojić

Dobavitelji verjamejo, da je tudi Sloveniji v interesu, da "se podobne kriminalne zgodbe ne zgodijo nikoli več. Da se podoben poskus kriminalnih podvigov najstrožje kaznuje."

 

 

Komentarjev 12
  • Janez_53 10:17 11.november 2014.

    O kakšnem "tipičnem razmišljanju" pa govoriš? Daj malce pojasni.

  • Janez_53 10:16 11.november 2014.

    Po moje bi bila zelo učinkovita nekakšna mednarodna "črna lista", kjer bi se znašli vsi, ki so izvajali goljufije ali niso poravnali svojih obveznosti.

  • Hi5 10:04 11.november 2014.

    Podjetnik ni videl več prihodnosti v državi? Joj joj. Če si pošten, plačaš davke in upnike in zapreš firmo. Mirko pa je kvazi podjetnik, ki je imel za sabo dobre veze v bankah, ki so ga financirale in je daleč ...prikaži več od pojma uspešen podjetnik, ki ima dolgoročno vizijo. To se vidi na primeru Bosne in tudi v Sloveniji vprašanje kako dolgo bo obstal še nedotaknjen. Odprodal bo vse počasi kar ima, da bo poplačal dolgove. Nekaj let je živel na veliki nogi in bil na lestvici najbogatejših in še to na osnovi kreditov. Nekaj podobnega kot Šrot če mene vprašaš. Le časovnica poti navzdol je malenkost drugačna. Ostale podobnosti pa tle tle.